Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

Události v regionech: Spor o pozemky v obci Hory (zdroj: ČT24)

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.

Na některých z 55 sporných stavebních parcel už stojí domy. Původní vlastník v roce 2020 zemřel a podle žaloby jeho dědice byl odprodej pozemků nelegální.

S tím ale právník developera nesouhlasí. „Existovala smlouva už z doby, kdy žil. Z toho vyplývá, že je závazné jednak pro něj, ale i pro jeho dědice převést vlastnické právo k dotčeným nemovitostem,“ řekl advokát developera VCSP company Pavel Grüner.

Pozici společnosti podporuje i radnice. „S touto variantou počítáme od začátku a jinou variantu si nepřipouštíme. Věříme, že to tak je a že to dobře dopadne,“ okomentovala starostka obce Hory Lucie Hostašová (nez.).

Kupní smlouvy uzavřeli rok po smrti původního majitele, říká advokát dědice


Rozporuje to ale advokát dědice. „Všechny kupní smlouvy, jejichž platnost je napadána, byly uzavřeny po smrti otce žalobce. Umřel v roce 2020 a kupní smlouvy byly uzavírány v roce 2021,“ řekl advokát dědice pozemků Adam Černý.

Podle právníka, který zastupuje developera, jsou však majitelé 55 stavebních parcel chráněni i doložkou na katastrálním úřadu. „Chrání je stav v zápisu katastru nemovitostí v době, kdy nemovitost nabývali za podmínky, že to tak bylo učiněno na základě kupní smlouvy a úplatně. A v dobré víře, že stav katastru odpovídá skutečnosti,“ uvedl Grüner.

Strana dědice už ale v pondělí dodala soudu podklady k žalobě. „Mně je těch lidí líto, ale měli si to víc prošetřit, přece mrtví nemohou převádět pozemky,“ řekl již dříve Černý.

Karlovarský soud v těchto dnech rozhoduje o tom, jestli žalobu původního vlastníka pozemků pošle do soudního líčení.