TÉMA

Plná moc

Senát schválil elektronické plné moci či vymezení dostupného bydlení

Lidé asi budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové, ale také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou Senát schválil beze změn. Materiál nyní dostane k podpisu prezident. Horní komora také umožnila přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi. Senát rovněž chce ze zákona o strategických stavbách odstranit zónu Plzeň-Líně, aby ji mohla nadále využívat armáda. Návrh nyní posoudí sněmovna.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:28|

Poslanci zvolili do rozhlasové rady ředitele pražské zoo Bobka. Podpořili i možnost vystavit plnou moc elektronicky

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Sněmovna také podpořila v úvodním kole zřejmě nejrozsáhlejší novelu o cenách od roku 2009, která mimo jiné upravuje působnost úřadů kontrolujících dodržování cenových předpisů a mění pravidla pro ukládání a vymáhání pokut. Ke schvalování ve sněmovně míří po pátečním jednání rovněž vládní novela vodního zákona, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Sněmovna zrychleně už v prvním čtení podpořila možnost vystavovat plnou moc i v elektronické podobě. Nyní předlohu dostanou k posouzení senátoři.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 14:44|

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|