TÉMA

Katastr nemovitostí

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|

V nabídkách nemovitostí jsou i černé stavby. Zájemci o koupi by měli být obezřetní

Koupě starší nemovitosti je pro řadu lidí lákavou možností. Může se ale za ní skrývat mnoho nástrah. V nabídkách se objevují domy nebo byty se skrytými vadami, někdy dokonce bez kolaudace. Odborníci proto radí, aby byli zájemci mimořádně obezřetní.
18. 7. 2023|

Hvězda ruské propagandy má v Česku firmu, která je ale jen „kasičkou“

Hvězda ruské státní televize a podporovatelka Vladimira Putina Jelena Malyševová má firmu v Česku. Podle obchodního rejstříku pronajímá nemovitosti, žádné ale v českém katastru nemá zapsané. Lékařka, vystupující v mnoha televizních pořadech, vlastní luxusní dům v americkém New Jersey, na který si podle ruské opozice sama nemohla vydělat.
24. 6. 2022|

Soud začal řešit žalobu Lichtenštejnů, kteří chtějí po státu vrátit mimo jiné zámky v Lednici a Valticích

Okresní soud v Břeclavi se začal zabývat žalobou Nadace knížete z Lichtenštejna na státní instituce. Nadace  žádá vydání majetku, který podle ní neoprávněně užívá český stát. Jde například o Lednicko-valtický areál, ale i lednický či valtický zámek. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalované strany označily žalobu jako nedůvodnou.
9. 2. 2022|

Internetový katastr nemovitostí bude dál přístupný bez přihlášení. Zneužití roboty zabrání Turingův test

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes internet bude zachováno, i když od června měli mít přístup například ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení jen přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže test, oznámil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
2. 6. 2021|

Anonymní přístup do internetového katastru bude od června omezený

Anonymní uživatelé nebudou mít v internetovém katastru nemovitostí od června přístup ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení. Tyto údaje budou dostupné jen přihlášeným uživatelům. Na změnu upozornil server Aktuálně.cz.
3. 5. 2021|
Interview ČT24

Invaze z roku 1968 škodí komunistům i dnes, tvrdí poslankyně KSČM Vostrá

Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá si nemyslí, že by většina obětí vpádu vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 zahynula kvůli dopravním nehodám, jak tvrdí její stranický kolega Stanislav Grospič. Nechce mluvit o okupaci, invaze ale podle ní ubližuje i dnešní komunistické straně. V Interview ČT24 místopředsedkyně rozpočtového výboru také komentovala vládní daňový balíček. Pokud má projít Poslaneckou sněmovnou, je potřeba jednat i s pravicovou opozicí, míní Vostrá.
25. 10. 2019|

Nejdelší odstávka za dvanáct let fungování Czech POINTu. Nebude fungovat čtyři dny

Systém Czech POINT čeká od pátku 25. října čtyřdenní odstávka. Lidé si nebudou moct vyřídit výpis z katastru nemovitostí, rejstříku trestů nebo založit datovou schránku. Odstávka je nutná kvůli výměně hardwaru a stěhování technologií do nového datového centra. Jde o nejdelší odstávku systému za dvanáct let fungování Czech POINTu.
15. 10. 2019|