Hvězda ruské propagandy má v Česku firmu, která je ale jen „kasičkou“

Události: Ruská hvězda propagandy s vazbami v Česku (zdroj: ČT24)

Hvězda ruské státní televize a podporovatelka Vladimira Putina Jelena Malyševová má firmu v Česku. Podle obchodního rejstříku pronajímá nemovitosti, žádné ale v českém katastru nemá zapsané. Lékařka, vystupující v mnoha televizních pořadech, vlastní luxusní dům v americkém New Jersey, na který si podle ruské opozice sama nemohla vydělat.

Na začátku pandemie uklidňovala Malyševová ruskou veřejnost, že covid-19 není nebezpečný a že vše nasvědčuje tomu, že běžná chřipka je daleko nebezpečnější infekce. Během loňského roku přitom v Rusku umíralo nejvíc lidí od 2. světové války.

Opoziční politik Alexej Navalnyj Malyševovou označuje za součást prokremelské propagandy. A ve svém videu ukázal její jedenadvacetipokojový dům a dva byty v New Yorku v přepočtu za čtvrt miliardy korun. Za svůj hlavní příjem přitom Malyševová označila televizní honoráře. Podle Navalného není jasné, kde na luxusní nemovitosti vzala.

V Česku má lékařka s manželem firmu sídlící v Chodově u Karlových Varů. Firma Antistress na schránkách nebo na zvonku ale popsaná není. Ani oslovení obyvatelé domu o žádné firmě nevědí.

Rychlejší zjišťování skutečných majitelů

Ve sbírce listin má firma jen sedmnáct let starý notářský zápis a podpisové vzory. A působí podobně jako tisíce dalších firem v ruském vlastnictví, které v Česku nevykazují žádnou aktivitu. „Neslouží k tomu, aby tady ti Rusové podnikali, ale slouží jim spíš jako takové kasičky,“ vysvětluje analytik společnosti Datlab Jiří Skuhrovec.

Česká vláda poslala do sněmovny dva zákony, které mimo jiné umožní rychlejší zjišťování skutečných majitelů. Finančně analytický úřad má jednodušší cestou získávat informace od policie a tajných služeb.

„Pokud bude nějaký majetek zmražen a je potřeba dát plombu do katastru, tak ten katastr musí prioritně tuhle záležitost řešit, a ne že vyhoví prosbě až podle seznamu dalších činností, které tam má,“ dodává mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Za správu zablokovaných nemovitostí bude stát nově požadovat poplatek ve výši tří procent z hodnoty majetku. A v zákoně budou nově i pravidla, podle kterých může domy nebo věci vydražit.