Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Spor o rekonstrukci Barrandovských teras (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.

„Městská část má především obavy z toho, že prostor Barrandovských teras bude uzavřený veřejnosti,“ uvedla redaktorka ČT Karolína Nová. Dodala, že původní projekt počítal s výstavbou hotelu či konferenčními sály. „Budovy jsou postaveny jako apartmánové domy, městská část má ale za to, že je to právní nebo slovní hříčka s územním plánem a že jde ve skutečnosti o bytové domy,“ vysvětlila.

Místostarosta městské části Praha 5 Milan Kryl (nestr. za Piráty) připomněl, že územní plán na této ploše neumožňuje stavět byty. „Stavby tedy nebyly povoleny jako bytové domy, a nebyly ani zkolaudovány jako bytové domy. Skutečnost je ale taková, že dnes tam stojí tři domy. Část z nich už je zapsaná v katastru,“ řekl s tím, že některé jednotky jsou už v katastru pojmenované jako byty.

Místostarosta uvedl, že domy jsou už hotové a nedá se to změnit. Je třeba podle něj ale nastavit jejich funkci. „Měly by být užívány veřejností, aby se to celé neuzavřelo jako soukromý bytový areál. Představovali jsme si tam nějaké salónky nebo místa, kde by se daly pořádat například svatby,“ popsal.

Radnice už celou věc předala právníkům, aby připravili další kroky. „Prvním krokem z toho je oslovení katastru (nemovitostí), aby nedocházelo k porušování vyhlášek,“ poznamenal místostarosta Prahy 5.

Jde o hotel apartmánového typu, tvrdí právník investora

„Mohu všechny ujistit, že územní plán investor dodržuje, i veškeré podmínky, které uložil kolaudační souhlas,“ sdělil právník investora Lukáš Hajžin. Vysvětlil, že se jedná o hotel apartmánového typu, který bude sloužit veřejnosti. „Vedle něj bude i tradiční a slavná francouzská restaurace, která zde léta byla. Dále zde bude znovu otevřena vyhlídková věž, je plánován i malý obchůdek a parkování pro veřejnost,“ vyjmenoval.

Některé jednotky se ale objevily v nabídce realitních kanceláří. „Není zde plánováno dlouhodobé ubytování. Je pravdou, že v nabídce jsou aktuálně dva apartmány na prodej, důvodem je to, že investor potřebuje získat nějaké finanční prostředky na dokončení rekonstrukce historické restaurace,“ tvrdí Hajžin.

V tuto chvíli jsou v restauraci dokončena okna i fasády, a opravují se i interiéry. Podle právníka je potřeba ještě najít i provozovatele podniku. „Aktuálně nevím, v jaké fázi jednání jsou, ale dále pokračují,“ dodal.