Firma ruských majitelů údajně prodala pozemky bez svolení vlastníka. Dědic je teď chce získat zpět

Události: Údajné podvody s pozemky na Karlovarsku (zdroj: ČT24)

Šesti desítkám rodin na Karlovarsku hrozí, že přijdou o stavební pozemky. Policisté vyšetřují údajný podvod firmy ruských majitelů, která měla lidem prodávat parcely bez souhlasu vlastníka. Katastr už nemovitosti zaplomboval a rodina původního majitele je chce zpátky. Lidé už přitom na některých začali stavět domy.

V obci Hory u Karlových Varů si lidé koupili pozemky od dvou firem. Podle žaloby dědice původního majitele je ale získali nezákonně. „V žalobě uvádí, že chce pozemky zpátky a lidi se mají do tří dnů vystěhovat,“ vysvětluje starostka obce Hory Lucie Hostašová (nestr.).

Některé pozemky jsou ještě prázdné, na některých ale stojí rozestavěné domy a v některých už lidé i bydlí. Jednoho z oslovených majitelů pozemků čeká kolaudace, na domě jiného nyní pracují řemeslníci.

Sporné dědictví

Původní majitel pozemků, Alexander Komlyashkin, totiž před několika lety zemřel. A podle advokáta byly parcely vyvedeny z dědictví až po jeho smrti. „Když se začalo projednávat dědictví, tak se najednou zjistilo, že tam ty pozemky nejsou,“ uvádí advokát dědice pozemků Adam Černý.

Patnáctiletý syn zemřelého si najal právě pražského advokáta Černého, který mimo jiné hájil Davida Ratha. Pozemky chce pro rodinu původního majitele vysoudit zpět.

„Nikdo nevěděl ani netušil, že by se vůbec něco takové mohlo stát nebo přihodit na těchto pozemcích,“ přiznává místní stavitel Petr Aišman.

Podle starostky se lidé bojí o svůj majetek, do kterého investovali celoživotní úspory. Navíc ještě v situaci, kdy na pozemcích staví, nebo dokonce už i bydlí.

Firma pozemky údajně nevlastnila

Pozemky prodávala zejména firma VCSP Company, jejíž vlastníci je měli od původního majitele nabýt na základě plných mocí.

Podle starostky obce firma předložila i kupní smlouvu. „Ty pozemky podle všeho od pana Komlyashkina koupili,“ říká. Černý ale tvrdí, že firma pozemky nabyla ilegálně. „Máme údaje z registru plných mocí, že u žádného notáře takováto plná moc udělaná nebyla, a i kdyby byla, tak zanikla smrtí,“ dodává.

Společnost VCSP Company, údajný majitel většiny pozemků, vznikla v roce 2007. Majiteli jsou Vadim Khromov a jeho žena, oba s trvalou adresou v Moskvě. Firma sídlí v Karlových Varech, redaktorům ČT se ale sídlo firmy navštívit nepodařilo.

Všechny pozemky na základě žaloby katastr nemovitostí zaplomboval a nelze tedy s nimi dál nakládat. Aišman ale říká, že tady budou stavět dál. Majitel tohoto pozemku je podle něj přesvědčen, že všechno nabyl v dobré víře.

„Mně je těch lidí líto, ale měli si to víc prošetřit, přeci mrtví nemohou převádět pozemky,“ upozornil advokát Černý.

Kauzu nyní šetří policie. Detektivové podle informací ČT oslovují jednotlivé banky a snaží se zjistit, kde peníze za prodej jednotlivých pozemků skončily.