Špatná dostupnost vlastního bydlení v Česku přetrvává, i navzdory poklesu cen nemovitostí

Události: Špatná dostupnost bydlení v Česku (zdroj: ČT24)

I přes pokles cen nemovitostí zůstává Česko v Evropě jednou ze zemí, kde je pořízení vlastního bydlení nejméně dostupné. Nejhorší je v tuzemsku situace v hlavním městě a v Brně. Část mladých lidí přitom i kvůli vysokým cenám nedosáhne ani na dostatečnou částku hypotečního úvěru. Kvůli drahému bydlení lidé hledají alternativy v okolí velkých měst.

Byt 2+kk je jedním z nejžádanějších typů zejména mezi mladými lidmi nebo páry, pro které to bývá první vlastní bydlení. „Mladí lidé mají zájem hlavně o menší byty, samozřejmě dostupnější. Je to taková základní dispozice, kam se vejde jeden člověk i tři lidi, takže je po nich vyšší poptávka,“ vysvětlil realitní makléř Artem Saykin.

Zatímco cena novostavby o této dispozici v pražských Štěrboholích začíná těsně pod osmi miliony, průměrné ceny podobných bytů, včetně těch starších, jsou nižší. Z krajských měst je nejlevněji v Ústí nad Labem, kde byt o rozměrech padesáti pěti metrů čtverečních vychází v průměru na zhruba 1,9 milionu. K těm nejlevnějším patří ještě Ostrava (2,3 milionu) nebo Karlovy Vary (2,4 milionu). Naopak Pardubice (zhruba 3,7 milionu) jsou třetí nejdražší a Brno (přes pět milionů) s Prahou (přes šest milionů) se vymykají úplně.

Průměrná cena prodaných bytů velikosti 55 m2
Zdroj: Deloitte, výpočet ČT

Třináct hrubých ročních platů

Na pořízení podobné nemovitosti je v Česku potřeba průměrně třináct hrubých ročních platů. Což z Česka dělá druhou nejméně dostupnou zem pro koupi vlastního bydlení v celé Evropě.

Kdyby se před osmnácti lety rodiče rozhodli, že našetří svému dítěti na nový byt třeba v Praze, museli by při aktuálních cenách celých osmnáct let odkládat každý měsíc osmnáct tisíc korun. V Brně by to bylo patnáct tisíc, v Pardubicích deset a půl. Naopak v Ústí nad Labem by stačilo pět a půl tisíc měsíčně. Výpočet zároveň zohledňuje, že peníze by lidé spořili s průměrným pětiprocentním ročním zhodnocením.

Potřebná měsíční úspora pro dosažení aktuální ceny bytu velikosti 55 m2
Zdroj: Deloitte, výpočet ČT

Právě bez pomoci rodičů by velká část mladých lidí na vlastní bydlení vůbec nedosáhla. Třeba jako Jan Dostálek. S manželkou na byt v Hradci Králové potřeboval čtyři miliony. „Byt nám koupili naši rodiče a my jsme si s manželkou půjčili pouze na rekonstrukci,“ přiblížil Dostálek. Na jeho koupi by totiž hypotéku zřejmě nedostali a vyhlídky na vlastní bydlení by tak jako u řady dalších mladých lidí byly o poznání vzdálenější.

Do okolí velkých měst

Kvůli drahému bydlení v Praze a Brně lidé hledají alternativy i v jejich okolí. Podle realitních makléřů se v posledních dvou letech o víc než třetinu zvedá zájem o města, jako je Kladno, Mělník, Beroun, Kuřim, Vyškov nebo Slavkov u Brna.

Třeba Gabriel Ivan si před dvěma lety koupil malý domek právě v Kladně. Měl omezený rozpočet a jeden hlavní požadavek: místo musí mít přímé spojení s hlavním městem, kde s manželkou pracují.

„Hledali jsme nějaké místo kolem Prahy. Kladno bylo levnější víc než o padesát procent než Praha,“ vysvětlil. Nejde jen o rodinné domy. Zájem roste také o byty.

Developeři nicméně tvrdí, že díky poklesu úrokových sazeb se znovu vrací i zájem lidí o koupi bytu na hypotéku ve velkých městech.