Zájem Čechů o hypotéky opatrně roste. Lákadlem jsou levnější starší byty i domy

Události: O hypotéky je větší zájem, lidé se smiřují s vysokými úroky (zdroj: ČT24)

Češi mají větší zájem o financování vlastního bydlení. V květnu si zažádalo o hypotéku asi o pětinu víc lidí než v dubnu. Podle ekonomů to znamená, že se pomalu smiřují s vysokými sazbami, nemovitosti navíc mírně zlevnily. Přesto jsou pro řadu lidí hypotéky stále nedostupné. I proto centrální banka zmírnila podmínky pro jejich poskytování, když zrušila takzvaný parametr DSTI. Ten uváděl, že poměr měsíčních splátek nesmí přesáhnout 45 procent příjmů žadatele.

Přílišný optimismus podle ekonomů není zatím na místě. „To, že neplatí jeden z ukazatelů, ještě neznamená, že banky budou moci hypotéky všem dávat. Určitým domácnostem to může pomoct, ale nečekal bych, že nárůst aktivity na hypotékách bude výraznější,“ míní hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Hypoteční sazby zůstávají vysoké. Už půl roku se pohybují okolo úrovně 5,9 procenta. Pro některé žadatele včetně živnostníků ale mohou vyšplhat ještě výš.

Kupříkladu Martin Vilda si pořídil byt 3+1 v Kladně. Hypotéku si vzal na 2,8 milionu korun a platby si zafixoval na pět let. „Výše měsíční splátky bude dvacet tisíc korun s tím, že úroková sazba je přes sedm procent. Já jsem trochu složitější klient pro banky, protože jsem OSVČ. Vyhodnotili, že je u mě riziko,“ uvedl žadatel o hypotéku.

Přesto se rozhodl nabídku kvůli špatným zkušenostem s nájemním bydlením podepsat. „Vždycky tam nastal nějaký problém. Buď museli nemovitost prodat, nebo do toho pronájmu museli dát někoho z rodiny,“ vysvětluje Vilda.

Parametry pro poskytování hypoték
Zdroj: ČT24

Kratší fixace v oblibě

Podobně jako další žadatelé teď bude čekat, jak se hypoteční trh bude vyvíjet. Podle toho by do budoucna zvažoval třeba refinancování.

Podle Martina Osičky z Komerční banky teď vysoké sazby lidé řeší hlavně kratšími fixacemi. „Před třemi čtyřmi lety to byly spíš delší fixace, i pět nebo třeba sedm let. V tuto chvíli klienti volí i kratší fixace, protože spoléhají na to, že v nějakém rozmezí třeba roku, dvou, třech sazby poklesnou,“ konstatuje Osička.

Vývoj základní úrokové sazby
Zdroj: ČT24

Bez nižších sazeb žádné oživení

Pomoci trhu i samotné dostupnosti hypoték by mohlo zmírnění podmínek jejich poskytování ze strany České národní banky (ČNB). Podle ekonomů ale k většímu oživení nedojde, dokud výrazně neklesnou úrokové sazby. Ta základní je už rok na úrovni sedmi procent. Takto vysoko byla nastavena především proto, aby snižovala inflaci.

O výši základní úrokové sazby mají centrální bankéři jednat znovu příští středu. „Jsou názory, že by ČNB mohla sazby mírně zvýšit coby signál do veřejnosti, signál ‚snažíme se mít inflaci pod kontrolou, bojujeme proti ní‘. Bankovní rada je v tomto ohledu rozdělená. Část členů chtěla sazby zvýšit o 25, možná o 50 bazických bodů na posledním zasedání v květnu,“ připomněl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Snížení úroků se nečeká

Podle většiny předpovědí se ale minimálně letos nic nezmění. „Do konce letošního roku můžeme očekávat pouze kosmetické změny v hypotečních sazbách. Nějaký významnější pokles může přijít spíš v příštím roce,“ myslí si Seidler. „I Česká národní banka predikuje, že úrokové sazby začne snižovat až ve chvíli, kdy se inflace dostane na jednociferné číslo. A nejenom kdy se na něj dostane, ale když na něm nějakou dobu bude pobývat,“ upozornil finanční poradce David Krůta ze společnosti 4fin. 

Přesto květnový zájem o hypotéky překvapil. Nahrávala mu nejen sezona, ale taky mírný pokles ceny nemovitostí, hlavně starších bytů a rodinných domů.

Díky kombinaci příznivějších faktorů by tak na půjčku mohli dosáhnout i ti, kteří třeba před rokem neuspěli. „Cena šla malinko dolů, teď úrok šel trošku dolů a kritérium DSTI skončilo. Je potřeba, aby se zkusili obrátit na svého finančního poradce s tím, že jim udělá nové kalkulace,“ podotkla hypoteční specialistka serveru Fingo Jana Vaisová.

Ceny bydlení
Zdroj: ČT24

Obrátit na poradce by se měli včas ti, kterým brzy skončí fixace a dostanou se na výrazně vyšší splátku.

Pokud například žadatel fixoval průměrnou hypotéku se splatností 25 let před třemi lety, mohl získat úrok i dvě procenta a splátka činila necelých 13 tisíc korun. Kdyby mu teď fixace skončila, připlatil by při současných sazbách 6,5 tisíce. Banky takové situace řeší individuálně, počet nesplácených úvěrů ale zatím výrazně neroste.