Policie obvinila šest lidí a tři firmy z dotačního podvodu za 30 milionů na opravy domů

Královéhradečtí kriminalisté obvinili šest lidí a tři firmy z podvodu při získávání dotací od státu a z evropských fondů na rekonstrukce bytových domů v Královéhradeckém, Libereckém a Středočeském kraji. Způsobená škoda podle detektivů činí téměř 30 milionů korun, uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Podezřelé policie dále obvinila z poškození finančních zájmů Evropské unie a ze zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Obviněné čtyři muže ve věku od 38 do 47 let a dvě ženy ve věku 28 a 48 let policie stíhá na svobodě. Čtyřem obviněným hrozí v případě odsouzení trest vězení až deset let a dvěma až osm let.

Podvodů se obvinění a firmy podle kriminalistů měli dopustit v letech 2016 až 2021 převážně v Královéhradeckém kraji. Kriminalisté se případem zabývají od poloviny ledna 2022, kdy obdrželi trestní oznámení.

Obvinění podle kriminalistů zajišťovali stavební zakázky na obnovu bytových domů předem domluvenému zhotoviteli. „Poskytovateli dotací dokládali vědomě nepravdivé doklady v úmyslu dosáhnout neoprávněného vyplacení dotační podpory žadatelům,“ uvedla mluvčí. Z celkové škody téměř 30 milionů korun bylo necelých 19 milionů korun vyplaceno, o dalších více než deset milionů obvinění požádali.

Poškozenými je dvacet společenství vlastníků jednotek (SVJ), které daly devětatřicetiletému muži nebo osmadvacetileté ženě plné moci k zajištění potřebných dokumentů k získání dotace.

„Muž, který byl hlavním aktérem, osobně oslovoval předsedy SVJ a zajišťoval administrativní průběh jím fiktivně realizovaných výběrových řízení na výběr dodavatele stavebních zakázek,“ informovala policie. Jednou z hlavních podmínek pro získání dotace totiž bylo výběrové řízení minimálně se třemi nabídkami.

Patnácti SVJ byla dotace vyplacena, u pěti byla z důvodu podezření z nekalého jednání pozastavena. Dotaci úřady poskytovaly ve výši třiceti procent uznatelných nákladů příslušného projektu. Peníze byly vypláceny ze státního rozpočtu a z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Spis obsahuje 62 šanonů, každý čítá na 500 listů, a elektronická data o velikosti asi 15 terabytů. „Trestní řízení probíhá v gesci Úřadu evropského veřejného žalobce,“ uvedla policie.