Útlum Zetoru v Brně. Společnost prodává pozemky a přesouvá výrobu do Indie

Výrobce traktorů Zetor v Brně omezuje výrobu (zdroj: ČT24)

Výrobce traktorů Zetor utlumuje výrobu v Brně. Pozemky, na kterých haly sídlí, prodal developerské společnosti a je v nich už jen v nájmu. Stávající haly nový vlastník z větší části zbourá a postaví nové, bude v nich ale jiná výroba nebo sklady. Výroba Zetoru se přesouvá do Indie.

Areál na východním okraji Brna byl léta zaslíbený výrobě traktorů. Dnes tolik typická červená pro značku Zetor září jen na okraji. Z bývalého rozlehlého areálu postupně zbydou už jen dvě budovy. Zbytek půjde k zemi.

Developerská společnost CTP i zbývající pozemky odkoupila, a to za stovky milionů korun. Zetor tu zůstává dál už jenom v nájmu.

Zetor v problémech

Firma byla ztrátová tři roky od roku 2018, pouze v roce 2021 vykázala zisk. Loni se však společnost opět dostala do ztráty zhruba 103 milionů korun. Zástupci firmy to přičítají dopadům pandemie covidu-19 a ruské agrese na Ukrajině – nestabilním dodávkám materiálů a cen komponentů, úbytku projektů na Ukrajině a zmenšení odbytiště v Rusku.

Kvůli ekonomickým potížím firma propouštěla, jen loni ji opustilo 127 lidí, tedy asi čtvrtina zaměstnanců. I proto Zetor pozemky a některé haly prodává developerské společnosti, která ve východní části Brna staví městský obchodní park. Další haly čeká demolice.

„Zetor svoje nemovitosti CTP prodal a zároveň podepsal s CTP dlouhodobý 25roční kontrakt na pronájem za velmi výhodných podmínek. Tímto se společnost mimo jiné úplně zbavila bankovních a jiných úvěrů,“ sdělil výkonný ředitel Zetor Tractors Róbert Harman. 

Výroba v Indii

Výroba v Brně postupně utichne. „Počty vyráběných traktorů se snižují proti plánu. Mluví se o odstávce v listopadu a v prosinci. Má dojít k útlumu haly, kde se dělají ozubená kola,“ řekl předseda odborů Alois Kazelle. 

Teď Zetor síly soustředí na nový trh v Indii. „Do Indie se přesouvá větší množství společností už v průběhu mnoha let,“ přiblížila proděkanka Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně Sylva Žáková Talpová.