Fakultní nemocnici Brno povede onkolog Jaroslav Štěrba. Ústav má hlavně ekonomicky stabilizovat

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Brno bude od 1. ledna 2020 dosavadní přednosta onkologické kliniky Jaroslav Štěrba. V čele nemocnice nahradil Romana Krause, který skončil kvůli kandidatuře do Senátu za ODS. Brněnská fakultní nemocnice s více než dvěma tisíci lůžky patří k největším v České republice.

„Dle mého názoru má profesor Štěrba jako pracovník zdejší fakultní nemocnice, ve které je zaměstnán přes dvacet let, z toho většinu let na pozici přednosty kliniky dětské onkologie, dostatečné množství zkušeností a dobré předpoklady pro funkci ředitele nemocnice,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Hlavním úkolem nového šéfa bude podle ministra ekonomická stabilizace nemocnice a příprava stavby nové gynekologicko-porodnické kliniky. Bude muset také snížit náklady nemedicínských provozů nemocnice.

Letos bude nemocnice ve ztrátě 200 milionů korun, odhadl Štěrbův předchůdce

Podle odcházejícího ředitele Krause skončila nemocnice loni ve ztrátě 80 milionů korun, letos předpokládal 200 milionů. Na konci listopadu řekl, že platby od pojišťoven nepokrývají náklady na specializovanou péči a především na růst platů.

„Dalším faktorem je, že se snížily bonusy od dodavatelských firem. Bylo to vyvolané celospolečenskou diskusí. Výsledkem je, že meziroční rozdíl je kolem 100 milionů,“ řekl.

Dalších nejméně 90 milionů by nemocnice podle něj mohla ušetřit na provozu, kdyby vznikla nová gynekologicko-porodnická klinika, o niž se roky snaží. Nemocnice je největší porodnicí v Česku a ročně provede přes šest tisíc porodů. Část pracoviště je ale v Bohunicích s jinými provozy a část na Obilním trhu, kde je nevyhovující objekt starý 130 let.

Zkušenost onkologa

Krausův nástupce, onkolog Štěrba od roku 2003 působil jako přednosta Kliniky dětské onkologie. Zároveň je proděkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a předsedou Pediatricko onkologické sekce České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

Fakultní nemocnice Brno má 2090 lůžek. Její pracovníci mají 5500 úvazků. Letos ambulantně ošetří asi 1,1 milionu lidí. Hospitalizovaných je kolem 70 tisíc a operací asi 50 tisíc. Roční obrat nemocnice je kolem 9,5 miliardy korun.