Z orlické přehrady bude přečerpávací elektrárna, vyjde na několik miliard

Události v regionech: Z Orlíku bude přečerpávací elektrárna (zdroj: ČT24)

Energetici přebudují elektrárnu pod hrází orlické přehrady. Má přečerpávat vodu přes nové turbíny, a to ze spodní nádrže Kamýk. Díky tomu by měla hospodařit s energií výhodnějším způsobem. Celá zakázka bude stát několik miliard korun.

Vodní nádrž Kamýk leží zhruba o deset kilometrů dále po proudu řeky Vltavy. Z ní chtějí energetici čerpat vodu do nádrže Orlík. Podle rybářů to ale nebude dobré, pokud by voda kolísala o dva metry.

„Kolísání ve vodní nádrži Kamýk musí být stejné jako doposud podle platného manipulačního řádu této nádrže,“ uvedl ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.   

Právě za této podmínky můžou energetici v elektrárně instalovat nové turbíny a přečerpávat vodu nahoru do Orlíku. „Když je v síti přebytek energie, tak soustrojí nastaví čerpadlový režim a čerpají vodu z dolní nádrže do horní,“ vysvětlil mluvčí ČEZu Martin Schreier.

Tam s ní počkají na vhodnější příležitost. Zpátky ji přes turbíny pustí v energetické špičce, nebo když jsou výhodnější ceny na burze. Dá se to srovnat s baterií. „Vlastně také může fungovat v režimu, kdy nám poskytuje elektrickou energii, nebo naopak ji čerpá do sebe a provádí akumulaci,“ popsal Jan Kolínský z katedry strojírenství VŠTE.

V Česku stojí tři přečerpávací elektrárny. Jsou to Dalešice, Štěchovice a Dlouhé stráně v Jeseníkách. Ta pod Orlíkem má podobným způsobem fungovat za sedm let.