Restaurace u lipenské přehrady zdražily. Turisté jezdí za jídlem do levnějších obcí

Některé návštěvníky oblíbené turistické oblasti Lipno letos zaskočily vyšší ceny v restauracích. Jejich majitelé zdražili o deset až dvacet procent. Tuzemští zákazníci proto letos víc šetří a někteří do restaurací chodí jen na obědy.

„Oběd pro tři osoby vychází zhruba na sedm až osm set korun, pokud chcete i kafe nebo zákusek,“ popsala Lenka Cvrčková, která s rodinou ze středních Čech tráví i Lipna týdenní dovolenou.

V restauraci v lipenském přístavu se pohybují ceny hlavních jídel od 250 do 450 korun. „Smažák, hermelín, dvě pití. Pětistovka,“ přiblížil Lukáš Dvořák, který se při cyklistickém výletě se ženou zastavil na oběd. Vyšší ceny než loni čekal. Ale běžné jídlo za dvě stě korun podle svých slov už ne. „Jsme v kempu, snažíme se vařit si sami,“ popsal.

Zahrádka hotelu na lipenské promenádě se před dvanáctou hodinou zaplnila tuzemskými zákazníky, i když také tady zvýšili ceny. „Lidé si objednávají polední menu, tím pádem jsou večeře slabší,“ uvedla provozní hotelu Admirál Markéta Čurdová.

Cizinců letos k Lipnu přijelo málo, naprostou většinu hostů tvoří Češi. Nejvíc turistů se ubytovalo v Lipně nad Vltavou, část z nich ale vyráží za službami do dalších obcí. I tam se zdražilo, ale podle turistů ne tak výrazně. „Třeba jídlo, které stálo 180 korun, stojí dnes 210 korun,“ řekl provozní frymburského hotelu Maxant Petr Procházka.

O hosty proti loňskému roku nepřišli. Tuzemští zákazníci ale letos víc šetří.