Hradec Králové má dohodnutou koalici pěti uskupení, primátorkou bude Springerová

Hradec Králové má dohodnutou novou radniční koalici. Ačkoli se v říjnu zdálo, že ze spojenectví Hradeckého demokratického klubu, ODS, Pirátů, Rozvíjíme Hradec a Změny pro Hradec nebude nic, nakonec v radě usednou zástupci těchto stran. Primátorkou by měla být prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Smlouvu podepíšou představitelé stran v pondělí. Hradec Králové je posledním z krajských i všech dalších statutárních měst, nepočítáme-li Prahu, kde se podařilo koalici dojednat.

Strany nové královéhradecké koalice podepsaly zatím memorandum, z nějž vyplývá, že budou mít v zádech hlasy nejméně 20 z 37 zastupitelů. K dohodě se zatím nepřipojil Jan Holásek z Rozvíjíme Hradec. V opozici budou ANO s třinácti mandáty a SPD se třemi.

Po bok primátorky Springerové by měl jako první náměstek pro ekonomiku, rozpočet a městské organizace, sport a dopravu usednout Miroslav Hloušek (ODS). Dalšími náměstky se zřejmě stanou Lukáš Řádek (TOP 09), Adam Záruba (Změna pro Hradec), Pavel Vrbický (Piráti) a Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec).

Řádek dostane na starost investice a rozvoj, dotace a energetiku, Záruba bude mít pod sebou územní plán, urbanismus a architekturu, památkovou péči a životní prostředí. Vrbický bude mít v gesci sociální věci, bytovou politiku, IT a digitalizaci a majetek a Dvořáková kulturu a cestovní ruch.

V nové radě by měl být i dosavadní primátor Alexandr Hrabálek (ODS), bývalý primátor Oldřich Vlasák (ODS) a také Arnošt Urban (HDK) a Aleš Dohnal (Piráti). Podle Springerové je otázka, jak ke koalici nakonec přistoupí Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec). Ten se zatím k dohodě nepřipojil, počítalo se s ním ale také do rady. „Pokud nebude součástí koalice, tak radním nebude,“ podotkla kandidátka na primátorku.

Podpis smlouvy v příštím týdnu

Koaliční smlouva by měla být podepsána den před dalším jednáním zastupitelů, které je naplánované na úterý 15. listopadu. Na něm by tedy již měla vzniknout nová rada. „Podpis koaliční smlouvy o vládě v Hradci Králové proběhne v pondělí 14. listopadu v 11:00 v restauraci U Královny Elišky,“ uvedli ve společném prohlášení zástupci pětikoalice.

V Hradci Králové se táhla koaliční vyjednávání dlouho, zásadní byla pozice ODS. Ta v minulém období vládla společně s ANO, a přestože byla v koalici slabší stranou, měla primátora. Nyní se rozhodovala mezi pokračováním spolupráce s ANO, která by se však neobešla bez třetího partnera, a vstupem do široké koalice, která by poslala ANO do opozice. V ní jsou zástupci pěti, respektive sedmi uskupení, protože Hradecký demokratický klub kandidoval společně s TOP 09 a Změna pro Hradec se Zelenými.

V polovině října se již rýsovala dohoda o široké koalici, ale ODS dala najevo, že jí chystaná podoba nevyhovuje. Navrhla přibrat do koalice i ANO, nakonec začalo vyjednávání prakticky od začátku. S nynější dohodou mělo problém hlavně Rozvíjíme Hradec disponující třemi zastupiteli. Z nich se nakonec ke koalici připojili pouze Ilona Dvořáková a Petr Nebeský.

Koaliční strany ve společném prohlášení uvedly, že Jan Holásek přišel po dohodě na programu a složení rady s novými požadavky, načež koalice vyzvala zbylé dva zastupitele Rozvíjíme Hradec, aby akceptovali stávající dohody a zapojili se neodkladně do projektu demokratické koalice.

„Tuto výzvu vyslyšela zastupitelka Ilona Dvořáková a zastupitel Petr Nebeský, kteří se svým podpisem zavázali k podpoře společného koaličního projektu,“ dodali zástupci pětikoalice.

Hradec Králové je posledním statutárním městem, které ještě nemá uzavřenou koaliční smlouvu. Ostatní statutární města to od komunálních voleb, které se konaly poslední zářijový pátek a sobotu, již stihla. Koalice však stále není v Praze, kde navíc vyjednávání prakticky ustrnulo.