Primátorem Teplic se stal Jiří Štábl, koalici uzavřelo ANO s ODS. Bez nového vedení zůstává Praha a Hradec Králové

Primátorem Teplic zastupitelé zvolili Jiřího Štábla z vítězného ANO. Koalici uzavřelo ANO s ODS. V zastupitelstvu o 27 členech má koalice 17 hlasů. Poprvé od roku 1994 nemají občanští demokraté v lázeňském městě primátora, respektive starostu. Bez nového vedení zůstávají poslední dvě z 27 statutárních měst v ČR. Dohoda stále není v Praze a Hradci Králové.

Jiří Štábl byl v uplynulém volebním období náměstkem primátora Hynka Hanzy (ODS). Teď si role obrátili a Hanza, který je senátorem za Teplicko, byl zvolen prvním náměstkem. Štábl dostal v tajné volbě 18 hlasů. „Cítím naprosto zásadní odpovědnost vůči městu a jeho občanům,“ řekl. „Jsem připraven věnovat veškerý svůj čas práci pro město,“ dodal.

ANO získalo v zářijových volbách devět mandátů, ODS spolu s TOP 09 osm. Třetí skončilo uskupení VOLBA PRO! TEPLICE, která s pěti mandáty tak jako v předchozích letech skončila v opozici. Čtyři zastupitele má SPD. Jeden mandát má Zdraví Sport Prosperita. Volební účast v Teplicích byla 34,14 procenta.

Primátor bude mít tři náměstky místo jednoho

V uplynulém volebním období měl primátor pouze jednoho náměstka. Nyní zastupitelé zvolili tři náměstky. Vedle Hanzy se náměstkyní stala Monika Peterková (ODS spolu s TOP 09), která bude mít na starosti školství, Tomáš Hadviga z ANO bude zodpovídat za městskou hromadnou dopravu. Jako uvolněni, tedy s nárokem na plný plat, budou funkci vykonávat primátor a náměstek Hadviga. Zastupitelé hlasovali o náměstcích v tajné volbě.

Do zastupitelstva se nedostali komunisté, kteří měli v minulém volebním období dva mandáty.

V čele Teplic stál od roku 1994 za ODS Jaroslav Kubera, nejprve jako starosta a později jako primátor. V komunálních volbách vítězil opakovaně. V roce 2018 se jeho nástupcem stal Hynek Hanza, předchozí volby ODS vyhrála a obsadila devět křesel v zastupitelstvu. Soud se zabýval návrhem na neplatnost voleb v Teplicích. Údajné kupčení s hlasy nebylo podle soudu prokázáno.

V Praze a Hradci Králové vyjednávání váznou

V Hradci Králové dohoda o pětikoalici, v níž mají být koalice HDK a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, vázne na rozdělení gescí. Ve středu hnutí Rozvíjíme Hradec překvapivě vzneslo požadavek na gesci sportu. Ostatní strany to označily za zásah do již domluvené dohody o struktuře gescí a požadavek hnutí odmítly. Vytvoření pětikoalice hnutí Rozvíjíme Hradec ale dál podporuje.

Pražští zastupitelé přerušili čtvrteční ustavující zasedání do 24. listopadu. Volba primátora, jeho náměstků a radních byla v hlavním městě přeložena až na pokračující zasedání. Strany se dosud na nové koalici nedomluvily. Vítězné SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) opakuje, že chce radu na vládním půdorysu s Piráty a STAN. Hnutí ANO nabídlo SPOLU toleranci menšinové rady, v 65členném zastupitelstvu mají těsnou většinu 33 hlasů. SPOLU nabídku nepřijalo.