Svoboda se potkal s aktivisty za omezení rychlosti v Praze, vyzval je k diskusi a ukončení blokád

Zástupci vedení Prahy se sešli s aktivisty ze skupiny Poslední generace, kteří od března v centru metropole pořádají protesty za plošné snížení rychlostního limitu na třicet kilometrů v hodině. Členové vedení města je vyzvali k ukončení blokád a zahájení věcné diskuse, uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na Twitteru. Aktivisté pořádají pochody, kterými blokují magistrátu. Podle organizátorů nejde o blokády, ale shromáždění s malým vlivem na dopravu.

„Pokud budou blokády pokračovat, tak to diskusi zarazí a všeobecně prospěšného výsledku nedosáhneme,“ napsal primátor. Zavádění rychlostních limitů je podle něj otázkou městských částí, s nimiž by rozhovory měly být primárně vedeny. „Proto navrhujeme pozici Zmocněnce pro zklidnění dopravy, který bude prostředníkem mezi diskutujícími stranami,“ poznamenal.

Zástupci aktivistů po schůzce v prohlášení shrnuli její obsah a ohradili se proti tomu, aby se o jejich protestech mluvilo jako o blokádách. Jde podle nich o ohlášená shromáždění s malým dopadem na automobilový provoz. „Obě strany se shodly na tom, že o možnostech zklidnění dopravy v Praze je třeba vést širší diskusi a vysvětlovat veřejnosti pozitiva třicítky,“ řekli s tím, že primátor je požádal o sepsání konkrétních požadavků, o kterých by bylo možné vést diskuzi.

Dialog s mětskými částmi

Schůzku inicioval primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), podle kterého zástupci města aktivistům doporučili vést věcný dialog s městskými částmi. „Ve zklidnění dopravy ve městě hrají klíčovou roli městské části, které mohou zóny 30 km/h zavést, a často tak už činí. Některé z městských částí jsou v tom nicméně aktivnější, některé bohužel méně,“ uvedl. Dodal, že ani vedení města se diskusím o zklidňování dopravy nebrání. Formu protestů blokováním dopravy označil za nešťastnou.

Aktivisté začali s pořádáním pochodů blokujících frekventovanou magistrálu v centru Prahy před téměř dvěma měsíci, první se uskutečnil 1. března a zatím poslední, desátý, tuto středu. Snížení nejvyšší povolené rychlosti v hlavním městě na třicet kilometrů v hodině podle nich zvýší bezpečnost, sníží emise a zlepší zdraví i kvalitu života lidí.

Podle svých vyjádření skupina hodlá v protestech pokračovat, dokud pražskou radnici k zavedení plošného snížení rychlosti nepřiměje. Magistrát nicméně podle čtvrtečního vyjádření nadále neplánuje takovéto omezení na páteřních komunikacích, jako je právě magistrála.

Akce se konají na základě shromažďovacího práva garantovaného Listinou základních práv a svobod, takže pražský magistrát je nepovoluje a ohlášenou akci může zakázat jenom v omezeném počtu případů, například pokud se kryje s jinou dříve ohlášenou akcí na stejném místě nebo oznámený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo rasové segregaci.