TÉMA

Omezení rychlosti

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Svoboda se potkal s aktivisty za omezení rychlosti v Praze, vyzval je k diskusi a ukončení blokád

Zástupci vedení Prahy se sešli s aktivisty ze skupiny Poslední generace, kteří od března v centru metropole pořádají protesty za plošné snížení rychlostního limitu na třicet kilometrů v hodině. Členové vedení města je vyzvali k ukončení blokád a zahájení věcné diskuse, uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na Twitteru. Aktivisté pořádají pochody, kterými blokují magistrátu. Podle organizátorů nejde o blokády, ale shromáždění s malým vlivem na dopravu.
20. 4. 2023|

Polského řidiče, který u Kunovic usmrtil dva silničáře, poslal soud do vězení na tři roky

Polskému řidiči nákladního auta, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice, uložil soud tři roky vězení a také zákaz řízení vozidel na pět let. Zatímco loni při zahájení hlavního líčení obžalovaný Adrian Pawel Wróbel vinu odmítl, později se přiznal. Opakovaně vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu hrozil jeden rok až šest let vězení.
9. 3. 2023|

Opravy dálnice D5 z Rozvadova na Plzeň skončí do pátku. Nové desky mají vydržet další čtvrtstoletí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ukončí v pátek opravy několika úseků dálnice D5 ve směru z Rozvadova na Plzeň. Dálnice se opravuje za provozu od 3. října, doprava je svedena do jednoho jízdního pruhu. Oba pruhy se zprovozní v pátek ve 13:00, řekl technický ředitel firmy EDS Trade Krnov Michal Vysloužil. Během opravy za 13 milionů korun s DPH vybetonovala firma 127 nových desek, každá má délku pět metrů a hloubku 28 až 25 centimetrů.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 14:54|

Dálnice D11 a D35 před Hradcem jsou opravené. Práce přišly na téměř čtvrt miliardy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek dokončilo opravu 17 kilometrů dálnic D11 a D35 před Hradcem Králové. Stavbaři na nich vyměnili asfaltový povrch, který byl na nejstarších úsecích položen před šestnácti lety, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava přišla na 245 milionů korun bez daně. Šlo o nejrozsáhlejší plošnou rekonstrukci dálničního povrchu v republice v letošní stavební sezoně.
7. 10. 2022|