Polského řidiče, který u Kunovic usmrtil dva silničáře, poslal soud do vězení na tři roky

Polskému řidiči nákladního auta, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice, uložil soud tři roky vězení a také zákaz řízení vozidel na pět let. Zatímco loni při zahájení hlavního líčení obžalovaný Adrian Pawel Wróbel vinu odmítl, později se přiznal. Opakovaně vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu hrozil jeden rok až šest let vězení.

Soud při uložení nepodmíněného trestu a trestu zákazu řízení plně vyhověl návrhu státního zástupce Tomáše Pindura. Obhájkyně Kristýna Olivová žádala pro svého klienta, který si stěžoval na zdravotní indispozici bezprostředně před havárií, podmíněný trest na spodní hranici trestní sazby. Souhlasila též s případným uložením zákazu řízení.

Dvaačtyřicetiletý Wróbel, který dosud nebyl soudně trestaný, se z vynesení rozsudku omluvil. Při minulém jednání však soud požádal o mírný trest. Tvrdil, že neví, co se s ním v autě stalo.

„Nic jsem neudělal naschvál. Je mi to velice líto, chtěl bych se všem znovu omluvit. Sám to těžko zvládám a nedokážu si představit, jak to zvládají rodiny zemřelých. Kdybych neměl děti, tak bych si asi vzal život,“ řekl Wróbel. Nyní užívá antidepresiva a ambulantně se léčí na psychiatrii.

Řidič na silnici výrazně překročil rychlost

Tragická nehoda se stala 4. srpna 2021 ráno na rovném a přehledném úseku silnice I/50. Profesionální řidič nákladního auta Renault Master tehdy jel ve směru od Brna na Kunovice. Podle rozsudku řádně nesledoval situaci v provozu a jel rychlostí nejméně 110 kilometrů v hodině v místě, kde byla povolená rychlost omezena na 70 a následně 50 kilometrů v hodině.

Podle předsedy soudního senátu Jiřího Přibyla nereagoval Wróbel na dodávku při krajnici se zapnutými oranžovými výstražnými světly a do stojícího vozidla narazil. Řidič mohl podle znalce z oboru dopravy Františka Kropáče odstavený vůz vidět na vzdálenost 300 metrů a více, tedy osm až deset sekund před nárazem.

Odstavený Peugeot Boxer po kolizi s nákladním autem srazil dva muže, kteří při pravé krajnici pokládali přenosné dopravní značení. Oba podle rozsudku utrpěli mnohačetná zranění, na místě jim podlehli.

Policie už dříve uvedla, že usmrceným mužům bylo 57 a 58 let a šlo o pracovníky soukromé firmy. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu i test na drogy byly u řidiče nákladního vozu, který z havárie vyvázl bez zranění, negativní.

Do Česka jezdil Wróbel často. Tvrdil, že vždy dodržoval dopravní předpisy a neplatil v zemi žádnou pokutu. V době nehody přejížděl z Německa na Slovensko. Připustil, že z Německa vyjížděl už den před havárií, ještě za světla. Uvedl také, že měl přestávky na německo-českých hranicích a na dvou nefunkčních benzinkách.