Firma bojovala s nedostatkem pracovníků, zachránili ji uprchlíci z Ukrajiny. Na místa už má pořadníky

Události: Práce pro uprchlíky z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině přišlo na český pracovní trh už téměř čtyřiadvacet tisíc ukrajinských uprchlíků. Nejčastěji pracují ve výrobě, dopravě nebo ve službách. Zaměstnavatelům se tak daří zaplnit i dlouhodobě neobsazená pracovní místa. Některé firmy už mají dokonce pořadníky zájemců o práci.

S nedostatkem zaměstnanců bojovala firma Webasto v Liberci dlouhodobě. Ještě v únoru hledala asi padesát lidí. Linka na výrobu autoskel pracovala jen na jednu směnu. S příchodem uprchlíků se ale začala situace měnit. „Jakmile začali přicházet rodinní příslušníci našich zaměstnanců, tak jsme jim postupně začali nabízet pracovní místa,“ řekla personální ředitelka společnosti Webasto Radka Jindřichová.

Byla mezi nimi i paní Olena. Z Ukrajiny utekla se svými dětmi. Práci našla díky bratrovi, který tu pracuje jako skladník. „Pracuji v továrně a děkuji své rodině za tu práci. Pracuji tady od 25. března,“ řekla.

„Máme už dokonce i pořadníky na ta místa, která jsme potřebovali obsadit,“ poznamenal ředitel výroby Zdeněk Kohout.

Víc než polovina pracovníků firmy je z Ukrajiny

Firma už také oznámila, že zaměstná pouze dva příslušníky jedné rodiny. Každý zájemce o práci navíc prochází výběrovým řízením. Nástupní plat bez příplatků činí dvaadvacet tisíc korun.

„Mají všichni srovnatelné podmínky. To znamená stejnou nástupní mzdu, stejné benefity. Mají stejnou dotaci na závodní stravování, stejný nárok na dovolenou,“ řekla personální ředitelka firmy. „Věřím, že nás zachránili a ještě nás zachrání,“ poznamenal výrobní ředitel. Firma zaměstnává tisíc dělníků, šest stovek z nich je z Ukrajiny.