Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Do konce října bude zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí (zdroj: ČT24)

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.

Turisticky významnou cestu na jaře poškodily přívalové deště, pro lidi může být nebezpečná. Právě z toho důvodu začala její oprava a také uzavírka. 

„Bude to takzvaná kalená, to znamená utažená šotolina, a budou tam odvodňovací rýhy, kterými se voda odvede někam pryč, aby se cesta nepoškozovala,“ řekl k aktuálním opravám lesní správce LS Železná Ruda Petr Najman.

Cesta je dlouhá asi osm set padesát metrů. I přesto, že je na ní asi stopadesátimetrové převýšení, pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery. A právě proto někteří turisté zákaz vstupu nerespektují. „Nezajímá je, že by se jim tu mohlo něco stát, za mě nejhorší jsou rodiče s dětmi a školy,“ konstatoval majitel stavební firmy Marek Coufal. 

Náhradní trasy jsou o několik kilometrů delší

Mezi jezery existují dvě náhradní trasy. Oproti běžně užívané cestě jsou ale zhruba o čtyři kilometry delší.

Za poslední měsíc jde už o druhou uzávěru v okolí Černého jezera. Mezi turisty často způsobují zmatky. „Chtěl jsem se sem podívat, dostal jsem mapu, která ukazovala tři kilometry k jezeru, ale bohužel, asi se otočím a pojedu zpátky,“ reagoval na uzavírku jeden z návštěvníků Šumavy.  

Lesní správa investuje ročně do oprav cest osm milionů korun. Stejnou částku investoval už loni do obnovy cyklostezek národní park. „Dochází k běžné každoroční údržbě, která se dá vyčíslit rámcově v desítkách nebo nižších stovkách tisíc korun,“ sdělil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Oprava stezky od Černého jezera k Rozvodí potrvá až do konce letošního října. Stát bude dva miliony korun.