Dálniční policisté v Chrlicích a Podivíně dostanou nová sídla. Staré budovy už se rozpadaly

Jihomoravští policisté zahájili stavby dvou budov pro dálniční oddělení v Chrlicích a Podivíně. Budou stát sto pět milionů korun a nahradí nevyhovující prostory. Na jihu Moravy začínají i další stavby pro policii celkem za sto dvacet šest milionů korun.

V Chrlicích začala stavba budovy, ve které bude společné pracoviště policie s Ředitelstvím silnic a dálnic. Sloužit má pro monitoring dálničního provozu a provozu tunelů na brněnském městském okruhu. Investice je asi za šedesát pět milionů korun. V Podivíně vzniká nová budova za čtyřicet milionů korun.

Staré budovy byly plné azbestu

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že obě starší budovy patřily z hlediska komfortu služby k nejhorším v zemi. „Byly to budovy, které původně sloužily jako zařízení staveniště a komfort služby byl zoufalý. Jsem rád, že se našly prostředky a že do roka, pokud se dodrží termíny, budou policisté na obou těchto odděleních sloužit v moderních budovách,“ řekl ministr.

Podle ředitele jihomoravských policistů Leoše Tržila tam lidé pracovali v podmínkách, které byly až hygienicky závadné. Budovy byly podle něj navíc problematické i z hlediska oprav. „Byl tu azbest, drolila se skelná vata,“ popsal Leoš Tržil.

Nové policejní budovy vyrostou i v Modřicích a Medlánkách

Kromě dvou objektů pro dálniční oddělení se chystá i stavba dalších budov určených pro policii. Přístavbu za čtyřicet milionů korun dostane budova policejní zásahové jednotky v Brně. Nové prostory za necelých třicet milionů získá i pracoviště metody pachové identifikace v brněnských Modřicích.

Chystá se také modernizace výcvikového střediska pro služební hipologii a kynologii v areálu Brně-Medlánkách. Projekt zahrnuje výstavbu výcvikových objektů, jako jsou dvě kryté jízdárny či venkovní jízdárna, ale také nákup techniky pro přepravu koní a překážky pro koně a pro psy.

Policejní budovy by měly být hotové za rok. Peníze na ně poputují především z fondu dopravní infrastruktury a ze státního rozpočtu.