Dálnice povede z Budějovic na hranice o rok později, připouští ŘSD. Stavbu zdrží bažinatý terén u Kaplice

O rok déle, než silničáři předpokládali, potrvá stavba dálnice D3 od Českých Budějovic na rakouské hranice u Dolního Dvořiště. V rozhovoru pro ČTK to připustil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Složitější bude stavba dálnice u Kaplice, kde je problém s podložím. Dřívější plány ŘSD předpokládaly, že napříč Jihočeským krajem by se mohlo po dálnici jezdit v roce 2025, nově silničáři uvádějí až rok 2026.

V jižních Čechách se zatím staví dálniční obchvat Českých Budějovic a navazující úsek D3 od Třebonína ke kaplickému nádraží. Příští rok mají začít práce od Kaplice k Nažidlům, což podle dřívějších předpokladů měla být práce na necelá dvě léta. Nakonec potrvá déle.

„Jsou tam bažiny. Děláme tam podrobné geologické průzkumy. Měli jsme obrovské problémy dostat se na pozemky, které mají být pro dálnici. Dělali jsme tam přístupové trasy, propadalo se nám to, museli jsme to sanovat,“ řekl Mátl. Organizace nyní dokončuje zadávací dokumentaci s tím, že začátkem příštího roku by měla vypsat výběrové řízení na zhotovitele.

Do konce příštího roku by chtěli silničáři začít stavět mezi Nažidly a Dolním Dvořištěm. Tento úsek by měl být podstatně méně problematický, stavět se bude ve stopě současné silnice. „Je to de facto rozšíření stávajícího dvoupruhu na čtyřpruh a stavba jedné mimoúrovňové křižovatky Dolní Dvořiště,“ upřesnil Mátl s tím, že úsek by mohl být v provozu v roce 2025. Je  tedy možné, že se nakonec bude po příhraničním úseku dálnice D3 jezdit dříve než po tom navazujícím.

Většina silnice I/3 od jihočeského krajského města na hranice je z pohledu řidičů přinejmenším nepříjemná, je úzká, bez krajnic, místy bezprostředně lemovaná stromy. Nejdříve nahradí dálnice její část ke kaplickému nádraží, kde začala stavba letos a hotovo by mělo být v roce 2024.

Ještě o rok později bude zřejmě hotový i dálniční obchvat Budějovic, který sestává ze dvou úseků (Úsilné–Hodějovice a Hodějovice–Třebonín). Jeho stavbu zahajoval již v roce 2019 ještě coby ministr dopravy za ANO Dan Ťok. Tehdy uváděli silničáři, že obchvat zprovozní letos v září. Kvůli problémům se spodním vodou při stavbě tunelu Pohůrka, který má na východě Českých Budějovic vzniknout, se ale práce zdržely. Letos v létě připustil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), že obchvat bude hotový až v roce 2025.