TÉMA

Nažidla

První česká dálnice se blíží k rakouským hranicím, začala stavba D3 od Nažidel k Dolnímu Dvořišti

Začala stavba příhraničního úseku dálnice D3, který zejména zjednoduší cestování do Rakouska. Částečně využije trasu nynějšího silničního obchvatu Dolního Dvořiště. Práce na něm by měly skončit v roce 2026, několik měsíců po něm by měl být hotový také navazující úsek, který odvede dopravu ze „silnice smrti“ u jihočeské obce Nažidla. Jeho stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic rovněž zahájit ještě letos.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 19:02|

Do smrti na to nezapomenu, říká záchranář zasahující před 20 lety u Nažidel. Havárii nepřežily dvě desítky lidí

Návrat z lyžařského zájezdu do Rakouska se před dvaceti lety změnil v jednu z nejhorších tragédií novodobých českých dějin. Dne 8. března 2003 vylétl patrový autobus u osady Nažidla ze silnice a převrátil se. Zemřelo dvacet lidí, další utrpěli těžká zranění. Nehodu zavinil řidič, který jel rychle, byl unavený a neměl ani oprávnění autobus řídit. Na tragédii vzpomínal v pořadu Události komentáře bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích Jan Tuček.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:32|

Stavbu další části dálnice D3 komplikuje bahnité podloží. Práce se zřejmě prodlouží zhruba o rok

Začalo stavební řízení na dvanáctikilometrový úsek dálnice D3 mezi osadou Kaplice-Nádraží a Nažidly. Pro stavbaře by mělo jít zřejmě o nejnáročnější část dálnice na jih od Českých Budějovic. Pokud se u Nažidel začne stavět příští rok podle plánu, stane se tak po dvaceti letech od tragické nehody autobusu, při které tam zahynulo dvacet cestujících. Předpokládané náklady na stavbu nového úseku jsou zhruba 6,5 miliardy korun bez DPH.
7. 11. 2022|

Dálnice povede z Budějovic na hranice o rok později, připouští ŘSD. Stavbu zdrží bažinatý terén u Kaplice

O rok déle, než silničáři předpokládali, potrvá stavba dálnice D3 od Českých Budějovic na rakouské hranice u Dolního Dvořiště. V rozhovoru pro ČTK to připustil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Složitější bude stavba dálnice u Kaplice, kde je problém s podložím. Dřívější plány ŘSD předpokládaly, že napříč Jihočeským krajem by se mohlo po dálnici jezdit v roce 2025, nově silničáři uvádějí až rok 2026.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 15:19|

Po dvou letech vybírání firmy se může stavět dálnice z Budějovic do Rakouska

Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu na výstavbu dálnice D3 od Českých Budějovic na jih. Úsek Hodějovice–Třebonín bude částečně tvořit obchvat města, ale zároveň po něm auta dojedou až do okresu Český Krumlov. Na uzavření smlouvy jako první upozornil server Zdopravy.cz. Dvanáctikilometrový úsek dálnice podle kontraktu postaví italsko-slovenské sdružení JV Salini Impregilo/Doprastav za 5,8 miliardy korun bez DPH.
13. 2. 2019|

Nejtragičtější nehoda 15 let poté. Na silnici smrti u Nažidel se nezměnilo skoro nic

Návrat z lyžařského zájezdu v Rakousku před 15 lety skončil nejtragičtější dopravní nehodou v historii Česka. Večer 8. března 2003 u osady Nažidla v jižních Čechách vylétl patrový autobus ve vysoké rychlosti ze silnice a převrátil se. Na místě zemřelo 17 lidí, další dva v nemocnici a poslední podlehl zranění o dva a půl roku později. Přestože soudy i experti po nehodě vyzývali k rychlé úpravě „silnice smrti“, dosud se prakticky nic nezměnilo.
8. 3. 2018|