Článek o výhradách záchranářky šířil paniku, za trestním oznámením si stojíme, říká hejtmanka

Rozhovor s Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) (zdroj: ČT24)

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v Událostech, komentářích potvrdila, že kraj podal trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy na článek serveru Náš region. Ten informoval o otevřeném dopise záchranářky Veroniky Brožové, která si stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek. „Stojíme si za tím,“ říká Pokorná Jermanová.

Veronika Brožová v polovině března adresovala hejtmance Středočeského kraje otevřený dopis, v němž v časech pandemie nemoci covid-19 upozorňovala na nedostatek ochranných pomůcek mezi krajskými záchranáři.

„Prosím, objasněte mi, jak probíhají opatření, která mají zajistit naši a vlastně následně i vaši bezpečnost? Reálně. Protože to, co se dozvídám z médií, se neslučuje s tím, jak to probíhá v realitě. Ubezpečte mě, prosím, že vaše vyjádření nejsou jen pouhopouhé prázdné populistické fráze,“ napsala mimo jiné záchranářka.

Záchranářce kvůli porušení kázně pohrozil její nadřízený a sama hejtmanka potvrdila podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. To ale nesměřuje přímo na Brožovou, nýbrž na web Náš region, který o dopise informoval.

„Trestní oznámení je směřováno na článek, protože šířil poplašnou zprávu v době, kdy krize byla na začátku, a způsobil obrovskou paniku mezi lidmi,“ zdůvodňuje krok vedení kraje Pokorná Jermanová. „Záchranáři byli chráněni, mohli použít ochranné pomůcky, od začátku,“ doplňuje.

Reportéři ČT: Záchranářka bojuje s krajem (zdroj: ČT24)

Web nás nenechal reagovat, stěžuje si hejtmanka

Za podáním trestního oznámení si Pokorná Jermanová stojí. „Byla krizová situace a každý si musí uvědomit, že přestože vydá nějakou informaci, tak jeho povinností je nechat reagovat druhou stranu. Přes naše telefonáty celý den nebyl k dispozici a prostor nám nedal,“ podotýká středočeská hejtmanka.

Se záchranářkou prý hovořila a ověřovala si také, jestli jsou její informace pravdivé. Hejtmanka poukazuje také na to, že Brožová byla jediná, která si stěžovala otevřeným dopisem, o němž navíc neinformovala své nadřízené.

Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík označil postup hejtmanství za morálně i politicky nepřijatelný. Sociální demokraté jsou koaličním partnerem hnutí ANO ve vedení kraje. Pokorná Jermanová ale konstatuje, že Povšík není členem zastupitelstva ani rady. „Respektuji to a je to jeho vyjádření,“ dodává.

Záchranářky se zastala také Komora záchranářů s tím, že je potřeba se připravit na případnou druhou vlnu nákazy a vedení kraje by si nemělo zahrávat s důvěrou zdravotníků. Brožová přesto hodlá ke konci června středočeské záchranáře opustit.