Záchranářka, jejíž dopis hejtmance řeší policie, od záchranné služby odchází

Události ČT: Záchranářka, na kterou podali trestní oznámení, končí (zdroj: ČT24)

Otevřený dopis záchranářky o nedostatku ochranných pomůcek ve středních Čechách z letošního března řeší policejní odbor pro boj s extremismem. Krajský úřad podal trestní oznámení, neuvádí ale na koho. Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík se od oznámení distancoval, autorka dopisu nyní od záchranky odchází.

V náročné situaci se ocitli letos v březnu záchranáři na Praze východ, kteří na počátku pandemie měli jen velmi málo ochranných pomůcek. Lidé se to dozvěděli mimo jiné z otevřeného dopisu, který napsala záchranářka Veronika Brožová. Její slova adresovaná hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) se rychle dostala do médií. Středočeský kraj na články reagoval s tím, že jde o nepravdy.

Redakci portálu Náš region, který dopis převzal mezi prvními, v květnu oslovila policie, konkrétně odbor pro boj proti terorismu a extremismu. Na koho přesně mířilo trestní oznámení, kraj neuvedl. „Čím dál víc se ukazuje, že paní Veronika Brožová si zřejmě neuvědomila možný dopad svého hodnocení situace, které se nezakládalo na objektivní skutečnosti,“ uvedl mluvčí Středočeského kraje Jan Denemark Nováček.

Reportéři ČT: Záchranářka bojuje s krajem (zdroj: ČT24)

„Rozhodně jsem nečekala ten dopad, ale v pozitivním slova smyslu. Protože díky tomu, že jsme zveřejnili ten dopis, se nám dostalo pomůcek na období, kdy jsme nebyli zásobení,“ pochvaluje si záchranářka.

Středočeská ČSSD se od trestního oznámení distancovala

Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík se od trestního oznámení distancoval. Vedení hejtmanství se k Povšíkově výzvě nebude vyjadřovat, řekl mluvčí kraje Nováček. Zda oznámení míří na záchranářku, hejtmanství neupřesnilo.

Povšík označil postup kraje za politicky i morálně nepřijatelný a vyzval hejtmanku Pokornou Jermanovou ke stažení trestního oznámení. ČSSD ve středních Čechách vládne s ANO, Povšík ale není členem rady kraje. Kromě něj podání trestního oznámení kritizuje opozice. 

„Je to zneužití policie, protože ta případ nakonec stejně odloží, pouze tím nikým nevolení krajští úředníci zkazí pár týdnů života několika lidem,“ sdělil Povšík. Třebaže není ve vedení kraje, za postoj úřadu se omluvil. „Žádám paní hejtmanku, aby zajistila stažení příslušného trestního oznámení, které podali její podřízení,“ dodal Povšík.

Poslanec a zastupitel za opoziční ODS Martin Kupka se obrátil s žádostí o vysvětlení na policejního prezidenta Jana Švejdara. Není mu jasné, proč se policie věcí zabývá. „Není to bohužel první případ podobného papalášského vyhrožování a zastrašování,“ dodal na adresu kraje.

Za Veroniku Brožovou se postavila Komora záchranářů. „Čekají nás možná další vlny a je potřeba se na to připravit. Pohrávat si takto s motivací a důvěrou zdravotníků není v této chvíli úplně vhodné,“ uvedl prezident Komory záchranářů zdravotnických záchranných služeb České republiky Radomír Vlk.

Autorka dopisu už podle svých slov motivaci ztratila. Ve zdravotnictví zůstane, ale na konci června bude pro kraj sloužit naposledy. „Už jsem prostě toho nechtěla být součástí,“ vysvětlila.