Meteorologové zpřísnili výstrahu kvůli dešti v Beskydech, hrozí rozvodnění menších toků

Meteorologové zpřísnili výstrahu v souvislosti s velmi vydatným deštěm v Beskydech. Za dvanáct hodin tam může spadnout až sto milimetrů vody, hrozí rozvodnění menších toků. Hladiny by mohly vystoupat na první povodňový stupeň. Výjimečně mohou dosáhnout i na druhý. Platí proto také povodňová bdělost. V okolí Hřenska, kde hasiči bojují už týden s rozsáhlým požárem, nebude pršet pravděpodobně vůbec. V této části Ústeckého kraje naopak až do odvolání zůstává v platnosti výstraha před vznikem požárů, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Do 13:00 spadlo za předchozích dvanáct hodin v oblasti Beskyd dvacet až osmdesát milimetrů srážek, ojediněle až sto milimetrů. Nejvíce zaznamenali na Lysé hoře, a to 108 milimetrů.

Výstraha před velmi vydatným deštěm s vysokým stupněm nebezpečí platí pro části Zlínského a Moravskoslezského kraje do nedělních 15:00. Dalších pět hodin bude v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. „Déšť bude v příštích hodinách zvolna slábnout a za následujících šest hodin spadne dalších pět až patnáct milimetrů, na severním návětří až dvacet,“ uvedli meteorologové.

Stouply hladiny toků na Frýdecko-Místecku

Kvůli srážkám stouply na první povodňové stupně Ropičanka v Řece a Lučina v Horních Domaslavicích. 

Výstraha platí do nedělních 21:00. V pondělí by měly hladiny klesat.

Dopoledne vydatně pršelo také v Jeseníkách. Zejména na návětrných svazích tam nejvyšší úhrny dosahovaly zhruba šedesáti milimetrů. Výstraha tam ale přestala platit v poledne.

Českému Švýcarsku se vydatné srážky stále vyhýbají. Výjimkou byla zhruba půlhodina v sobotu odpoledne, ani to ale příliš nepomohlo. Podle hasičů zůstává půda v nižších vrstvách stále velmi suchá. V oblasti i proto dál platí výstraha před nebezpečím požárů. V ostatních krajích Česka ji meteorologové v sobotu odvolali.