„Veřejné tajemství“ Dominika Feriho odhalili dva novináři z různých redakcí. Napsali, co se už několik redakcí snažilo dokázat

Newsroom ČT24: Dva novináři z různých redakcí napsali o „veřejném tajemství“ Dominika Feriho (zdroj: ČT24)

Pro politické dění v Česku i pro fungování novinařiny je důležitý text, který obvinil čtyřiadvacetiletého politika Dominika Feriho ze sexuálního obtěžování. Na jeho základě Feri rezignoval na poslanecký mandát, kandidaturu v podzimních sněmovních volbách a vystoupil i ze strany TOP 09. Novinářům pak článek ukázal, že spolu můžou spolupracovat reportéři ze dvou odlišných redakcí a že na anonymních hlasech můžou postavit text s tak velkým společenským dopadem. Co stálo za vznikem tohoto článku a jak ho v kontextu jiných aktuálních kauz hodnotí mediální odborníci, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.

Na začátku byla zmínka o nejmenovaném populárním politikovi v podcastu Rozpustilý v díle o sexuálním obtěžování, následně se na Twitteru objevil příspěvek s otázkou, proč se nemedializují případy zneužívání dívek Dominikem Ferim. Oboje získalo ohlas tak velký, že po jeho podstatě začali ve stejný moment pátrat dva novináři z různých redakcí. Novinářka ze serveru A2larm Apolena Rychlíková a redaktor z Deníku N Jakub Zelenka.

„Každý jsme si jako první kontakt vytipovali toho samého člověka a v tu chvíli nás napadlo, že mnohem účinnější než to drobit a síly rozmělňovat, bude se spojit. A zároveň dát celé té věci možná ještě větší kredibilitu, protože naše redakce nemají personální ani ekonomické vazby. Mohli jsme se navzájem kontrolovat a koukat, co děláme, dávat pozor, aby všechny naše kroky byly v rámci novinářské etiky,“ vysvětluje nezvyklé spojení dvou redaktorů Apolena Rychlíková.

Z rozhodnutí pracovat na tématu společně byly překvapené i jejich domovské redakce. „Hodně lidí má mě a Apolenu zafixovanou jako lidi, co se sebou občas bojují na Twitteru. A my jsme skutečně před tím nebyli nějak intenzivní přátelé nebo že bychom spolu chodili na pivo,“ potvrzuje Jakub Zelenka z Deníku N. Oběma se nakonec relativně snadno podařilo své šéfy přemluvit, vyhrál totiž veřejný zájem a závažnost tématu.

Tři desítky pečlivě ověřených zdrojů

Spolu se jim podařilo to, o co se před nimi už několik novinářů neúspěšně snažilo. Získali tolik svědectví, která dokazují nevhodné sexuální chování mladého politika vůči ženám, že je byli schopni sepsat a zveřejnit.

„Dostalo se to až k téměř třem desítkám zdrojů, se kterými jsme byli v kontaktu a které jsme si museli evidovat, abychom se v nich neztráceli. Měli jsme lajny, abychom vyloučili všechny otázky, že je to kampaň, že je to nějaké spiknutí. Snažili jsme se tomu maximálně předejít. Dokonce jsme se i koukali, jestli to nejsou nějací blízcí nebo příbuzní z nějaké politické strany,“ přibližuje Rychlíková.

Právě načasování vydání textu vzbudilo u některých čtenářů pochybnosti, že je článek součástí předvolebního boje. Odborníci na média s takovým pohledem ale nesouhlasí. „Naopak bych považovala za velmi nešťastné, kdyby novináři na tématu pracovali v tuhle dobu a zveřejnili ho až blíž k volbám, protože by ještě získávali další zdroje,“ říká děkanka Fakulty sociálních věd Karlovy Univerzity Alice Němcová Tejkalová.

Zmizí z Instagramu černé vykřičníky na žlutém pozadí?

Článek autoři publikovali v době, kdy v médiích rezonuje ještě jiná investigace postavená také na anonymních zdrojích. Na rozdíl od zjištění serveru Seznam zprávy o předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který chtěl údajně informace o Vrběticích vyměnit v Moskvě za vakcínu Sputnik, nevzbuzuje zjištění Deníku N a A2larmu o chování Dominika Feriho tolik otazníků.

„Ve vztahu ke čtenáři je dost neutrální ve svém vyznění. A proto v politickém spektru není tolik lidí, kteří by zpochybňovali jeho věrohodnost, na rozdíl od článku Janka Kroupy. Je shoda mezi novináři i politiky, že článek odráží nějakou realitu, něco, co by se mělo ověřit na úrovni trestního stíhání. A tohle je podle mě doklad toho, že je skutečně dobře napsaný,“ říká k tomu odborník na etiku médií z Masarykovy univerzity Jan Motal.

Další profesní otázky, které souvisí s kauzou Dominika Feriho, nastíní pořad Newsroom ČT24. Začíná v neděli ve 22:10.