Feri vystoupil z TOP 09, strana ho k tomu vyzývala

Dominik Feri vystoupil z TOP 09. Učinil tak poté, co ho k tomu vyzvalo předsednictvo strany, minimálně do doby, než se vyšetří údajné násilné skutky. Po uveřejnění svědectví několika žen, které Feriho obvinily ze sexuálního obtěžování a násilí, poslanec rezignoval na svůj mandát a nebude kandidovat v říjnových volbách.

„Informace o Dominiku Ferim, které se objevily v médiích, pokládáme za velmi závažné. Obvinění a jednání, které je mu připisováno, považujeme za neakceptovatelné nejenom pro veřejné činitele, ale také pro kohokoliv jiného,“ konstatuje vedení TOP 09.

V tiskovém prohlášení vyjádřilo předsednictvo podporu těm, kteří mohli být obětí takového jednání. „Pevně věříme, že se tomuto případu budou věnovat všechny kompetentní orgány a všechny případy budou co nejdříve pečlivě vyšetřeny,“ doplňuje vedení strany.

Deník N se serverem A2larm zveřejnily svědectví několika žen. Některé z nich tvrdí, že je Feri nutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je veřejně dehonestoval. Feri odmítá, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování.

Poslanecký mandát dle svých slov složil proto, že nechce, aby podle něj lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly jeho nejbližší okolí a kolegy. Bránit se proti nim bude soudní cestou.

Ve sněmovně Feriho nahradí Sommerová

Chování, ze kterého ženy Feriho obviňují, se údajně odehrálo v době jeho studií na Právnické fakultě UK. Studoval tam mezi lety 2015 a 2020. Vedení fakulty považuje obvinění ze sexuálního obtěžování za velmi vážná. Jednání, které je mu připisováno, označilo za neakceptovatelné.

Fakulta podle děkana Jana Kuklíka nemá nástroje, aby mohla sama vést vyšetřování, a vzhledem k tomu, že Feri už dostudoval, nemůže vůči němu zakročit ani disciplinárně. Zvažuje zřízení institutu fakultního ombudsmana, kterého již některé jiné vysoké školy v tuzemsku mají.

Od 1. června nahradí ve sněmovně Feriho dokumentaristka Olga Sommerová. Druhé místo kandidátů TOP 09 na pražské volební kandidátce koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by měl po nočním rozhodnutí předsednictva pražské organizace TOP 09 obsadit namísto Feriho radní Prahy 2 Michal Zuna.