Feri se vzdává poslaneckého mandátu. Reaguje tak na obvinění ze sexuálního predátorství

Poslanec TOP 09 Dominik Feri čelí obviněním několika žen z nevhodného sexuálního chování během let 2015 až 2020. Informoval o tom v úterý Deník N a web A2larm, policie se už zveřejněnými informacemi začala zabývat. Politik sice odmítá, že by se dopustil sexuálního násilí, za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování se ale omluvil a oznámil také rezignaci na poslanecký post i stažení kandidatury v podzimních sněmovních volbách. Proti zveřejněným informacím se chce bránit soudně.

Svědectví o nevhodném chování podle Deníku N poskytla řada žen. Server je získal společně s redakcí Alarmu. Některé ženy tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie či je veřejně dehonestoval.

Jedna z žen například popisuje incident, při kterém měl Feri zatarasit dveře nočním stolkem, aby nemohla odejít z pokoje. Následně s ní dle jejích slov měl sex i přes opakovaný nesouhlas.

Jiná z respondentek popisuje, jak k ní měl Feri bez jejího souhlasu vlézt do sprchy, zatímco byla na návštěvě v jeho studentském bytě. Údajně pak zahradil prostor sprchy, aby nemohla odejít, a i přes opakované odmítání a jasně řečené „ne“ s ní souložil. 

Článek zmiňuje, že poslanec se v roce 2017 přihlásil ke kampani proti násilí na ženách MeToo, přesto se ne vždy choval vhodně. Alarm a Deník N píší, že ve snaze ověřit informace ze sociálních sítích hovořily s několika ženami, které podle svých slov z Feriho strany čelily nevyžádanému sexuálně motivovanému chování, obtěžování nebo nátlaku.

„Tyto svědkyně se navzájem neznají a nikdy si o svých zkušenostech vzájemně neřekly. Nemají vazby na žádnou politickou stranu. Promluvily dobrovolně a každou z nich oba redaktoři vyslechli společně a osobně. Jde o reálné osoby, které se redakcím samy ozvaly nebo je naopak redaktoři kontaktovali. Rozhodly se promluvit i v reakci na rozvířenou debatu nejen na sociálních sítích. Události, které popisují, se měly stát mezi lety 2015 a 2020,“ uvedl Deník N s tím, že s ohledem na ochranu zdrojů přesnější data u jednotlivých svědectví neuvedl.

Policie na Twitteru uvedla, že se věcí začala z úřední povinnosti zabývat. „V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup,“ doplnili policisté.

Násilí Feri odmítá, oznámil také rezignaci

Feri v prohlášení pro Deník N a A2larm konstatoval, že před dvěma lety čelil falešnému nařčení ze sexuálního násilí. „Z těchto lživých nařčení pak vychází další pomluvy, kterým se člověk může jen těžko bránit. Nicméně lživá nařčení ze sexuálního násilí, která se objevují v posledních dnech, nejčastěji anonymně na sociálních sítích a která se dotýkají nejenom mě, ale také mého okolí, zásadně odmítám,“ uvedl.

Dodal, že jako politik musí počítat s osobními útoky a bohužel také s vedením kampaně, které není vždy fér. „Nicméně já osobně jsem kampaň vedl vždy fér a nehodlám na tom nic měnit,“ uvedl s tím, že má pocit osobního selhání v některých situacích, kdy se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky.

„Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám. Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ uvedl. „Ušel jsem kus cesty a snažil se své nedostatky překonat. Věřím, že jsem se vydal správným směrem. To ukáže mé další působení a čas.“

V úterý večer publikoval na svých sociálních sítích i prohlášení o momentálním konci ve vrcholové politice. „Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb,“ prohlásil poslanec, který figuroval na pražské kandidátce koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL).

„Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy,“ napsal na svém Instagramu s tím, že se proti publikovaným informacím hodlá bránit soudní cestou.

Absolvent pražských práv Feri patří na sociálních sítích k nejviditelnějším českým politikům. Na Instagramu má jeho účet na 1,1 milionu sledujících, na Twitteru ho pak sleduje skoro 200 tisíc lidí. Během současné pandemie koronaviru vzbudil pozornost například svými jednoduchými a graficky výraznými upozorněními na měnící se vládní nařízení.

Reakce politiků

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru uvedla, že Feriho považuje za svého přítele a věří tomu, že očistí své jméno. „Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ dodala předsedkyně.

Rozhodnutí Feriho ocenil předseda lidovců Marian Jurečka. Feri tak podle Jurečky dává prostor prošetřit vznesená obvinění. „Vyšetřování ať prokáže, kde je pravda,“ uvedl předseda lidovců.

V Událostech, komentářích naznačil Jurečka, že se neobává vážného dopadu Feriho kauzy na voliče koalice Spolu. „Krok Dominika Feriho byl naprosto jasný, když se rozhodl odstoupit z kandidátky a vzdát se poslaneckého mandátu. Když se podíváme na kauzy současné vlády a způsoby, jak ministři dlouho setrvávají ve funkcích a trvá to, než se rozhodnou a funkci opustí, tak je to jiný příběh,“ řekl. Dodal, že „všichni přijali rozhodnutí Dominika Feriho s určitým ulehčením nebo oceněním“.

Feriho rozhodnutí ocenil také spoluzakladatel a někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Považuje ho za jasné a nevyhýbavé přijetí odpovědnosti. „Žádné 'kňučení' o okopávání kotníků či o špinavé kampani,“ ocenil Kalousek na Twitteru. Ferimu popřál hodně štěstí.

Výrazně kritičtější postoj zaujala ještě před oznámením Feriho rezignace ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Jestli jsou pravdivé výpovědi o chování poslance Feriho, pak to bohužel zapadá do schématu jednání TOP 09. Reálné činy jsou přesným opakem líbivých slov,“ uvedla ministryně na Twitteru.