Dominika Feriho ve sněmovně nahradí Olga Sommerová. Věnovat se chce hlavně kultuře

UDÁLOSTI: Dominika Feriho ve sněmovně od 1. června nahradí dokumentaristka Olga Sommerová (zdroj: ČT24)

Dokumentaristka Olga Sommerová nahradí 1. června ve sněmovně poslance Dominika Feriho. Ten na svůj mandát rezignuje poté, co ho v médiích několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí. O nástupu Sommerové do dolní komory informovala v tiskové zprávě i TOP 09. Pražská organizace výkonný výbor strany vyzvala, aby druhé místo na tamní kandidátce namísto Feriho obsadil radní Prahy 2 Michal Zuna.

Filmová režisérka Olga Sommerová kandidovala v parlamentních volbách v roce 2017 na pražské kandidátce TOP 09 a získala 9204 preferenčních hlasů. Na půdě Poslanecké sněmovny se chce věnovat především podpoře kultury i obhajobě České televize.

„Jsem přesvědčena o tom, že hlas paní Olgy Sommerové bude slyšet zejména ve chvílích, kdy se budou poslanci zabývat budoucností České televize a smyslem veřejnoprávních médií,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Přechod z náměstí a demonstrací proti vládě do Poslanecké sněmovny a hlasování o vyslovení nedůvěře vládě bude vyvrcholením mé občanské angažovanosti. Před čtyřmi lety jsem kandidovala za Liberálně ekologickou stranou, která už při vzniku před osmi lety varovala před nebezpečím mocenských, politických i ekonomických zájmů současného Ruska a vyzývala k odklonu od fosilních paliv a řešení klimatické krize. Vývoj nám dal za pravdu,“ uvedla Olga Sommerová.

Feriho nahradí na kandidátce zřejmě Zuna

Feri v úterý ohlásil k 31. květnu rezignaci na poslanecký mandát po uveřejnění svědectví několika žen o jeho nevhodném sexuálním chování. Oznámil současně, že nebude kandidovat v říjnových volbách. Předsednictvo pražské organizace následně výkonný výbor strany vyzvalo, aby druhé místo na pražské volební kandidátce obsadil namísto Feriho radní Prahy 2 Michal Zuna.

Deník N v úterý společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že je Feri přinutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je veřejně dehonestoval.

Feri odmítl to, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Tvrzeními v článku se zabývá také policie. Feri uvedl, že se kvůli článkům bude bránit u soudu.

Děkan právnické fakulty považuje obvinění za závažná, vyšetřovat je nebude

Zatímco policie se obviněními zabývá, Právnická fakulta Univerzity Karlovy, kde Feri studoval, je vyšetřovat nebude. Její děkan Jan Kuklík uvedl, že považuje obvinění bývalého studenta ze sexuálního obtěžování za velmi vážná, k vyšetřování však nemá fakulta nástroje. „Dominik Feri už navíc dostudoval, takže vůči němu fakulta nemá ani disciplinární pravomoc,“ dodal.

Zároveň však děkan zdůraznil, že obvinění vznesená vůči končícímu poslanci považuje za velmi vážná. „Osobně, sám za sebe, ale i jménem fakulty bych rád vyjádřil podporu všem obětem takového jednání,“ uvedl Kuklík.

O tvrzeních údajných Feriho obětí jednal také fakultní akademický senát. Jeho předseda Radim Boháč i místopředseda ze studentské kurie Pavel Linzer odmítli, že by nevhodné chování Feriho bylo na fakultě veřejným tajemstvím. Jejich výroky podpořila i studentská členka senátu Jolana Ordeltová, která uvedla, že se jí některé spolužačky s nevhodným chováním Feriho svěřily, ale zároveň ji požádaly, aby to nikomu dalšímu neříkala, což údajně respektovala. Nemluvily o znásilnění, dodala.

Děkan právnické fakulty vyzval každého, kdo by se stal terčem sexuálního útoku, aby jej kontaktoval. Fakulta podle něj připravuje i vznik pozice ombudsmana či ombudsmanky, na které by se případné oběti mohly obrátit. „Chceme také zvýšit informovanost o tom, jak v podobných případech postupovat,“ uzavřel Kuklík.

Další názory na kauzu Feri

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek věří, že Feri bude očištěn a že se ukáže, že vše „bylo třeba jinak“. Sexuální násilí však považuje za naprosto nepřijatelnou věc. Řekl, že je na Ferim, zda zůstane členem TOP 09, či zda přeruší své členství na dobu, než vše bude vyšetřeno, nebo zda ze strany vystoupí. Stále ho ale považuje za člověka, který pro TOP 09 vykonal velký kus práce. „Doufám, že se vše vyšetří velmi rychle.“

Válek také doufá, že dívkám, které utrpěly trauma, se dostane pomoci, aby se ho zbavily. „Trauma ze sexuálního násilí může provázet člověka celý život a je to jedno nejhorších traumat, které člověk může mít,“ uvedl Válek.

Socioložka z NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR Nina Fárová považuje tuto záležitost za první velký český Me Too moment. A to  i vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu velmi exponovanou osobu (Dominik Feri) a dostává se tomu velké mediální pozornosti. To, že se hnutí Me Too dosud v Česku neprosadilo, přikládá genderově konzervativnímu  nastavení české společnosti, která uvažuje o mužích a ženách pořád relativně stereotypně.

Politolog Lukáš Hájek řekl, že Feri nutně nemusí skončit, protože sledující na sociální síti Instagram mu nikdo nevezme. „Uvidíme, jak bude nadále komunikovat.“ Mladí voliči, které Feri dokázal přitáhnout k politice, se podle něho buď přesunou ke koalici Pirátů a STAN, nebo rezignují na politiku. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) pak musí nyní velmi bedlivě vážit svá slova, protože si uvědomuje, že kauza Feri je v předvolebním čase „politická bomba.“

UK: Obvinění Dominika Feriho ze sexuálního obtěžování (zdroj: ČT24)