SOUHRN: Zásadní události pondělí 16. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 16. září 2024.

Povodně mají už tři oběti. Největší problémy jsou na Ostravsku a Olomoucku

Česko se několikátým dnem vypořádává se silnými povodněmi. Policisté informovali o třech obětech, pohřešovaných je sedm lidí. Po 23. hodině hlásilo některý z povodňových stupňů 180 stanic, jejich počet oproti předchozím dnům klesá. Vysoké hladiny toků – převážně na východě země – způsobily rozsáhlé materiální škody, tisíce lidí se musely evakuovat. Přívaly vody komplikují také dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez elektřiny či teplé vody. Do zasažených obcí zamířily desítky cisteren a kontejnerů s pitnou vodou.


Povodňová vlna se řítí na polskou Vratislav, v Rakousku přetékají hráze

Extrémní deště způsobily povodně kromě Česka také v Rakousku, Rumunsku a Polsku, kde už podle médií zemřelo nejméně deset lidí. Situace je kritická především v Dolnoslezském vojvodství na jihu Polska. Poplach vyhlásilo město Opole, na kulminaci Odry se připravuje Vratislav. Ve Varšavě v pondělí mimořádně zasedla vláda, která v zasažených lokalitách vyhlásila stav živelní katastrofy. V Dolním Rakousku se čekají srážky až do poloviny týdne, hrozí zhroucení hrází. V regionu zemřeli při záplavách patrně už čtyři lidé. Dopravní problémy hlásí Vídeň. Na Slovensku je nejhorší situace na Dunaji.


Krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční, řekl Fiala

Termín krajských a senátních voleb platí, uskuteční se tak v pátek a sobotu. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi, uvedl na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). O odklad voleb žádal primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Připravit je v tomto stavu, kdy jsou Opava a další místa v Česku postiženy povodní, bude podle něj velmi náročné. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) už dříve řekl, že odložení voleb by bylo možné pouze změnou legislativy, na což není velký prostor.


Klíčníci ve svatovítské katedrále vyzvedli korunovační klenoty

V pražské katedrále svatého Víta se v pondělí sešlo sedm klíčníků, kteří společně otevřeli dveře Korunní komory a vyzvedli z ní korunovační klenoty. Komoru lze otevřít, jen pokud se sejde všech sedm klíčníků. Prezident Petr Pavel letos rozhodl, že výstava klenotů se bude konat každý rok.


Ukrajinci postupují v Kurské oblasti v novém směru, uvádějí analytici

Ukrajinští vojáci postupují v ruské Kurské oblasti v novém směru, píše web magazínu Forbes. Podle něj vstoupili do obce Vesjoloje západně od dosud okupovaného území. O tom, že Ukrajinci operují v obci Vesjoloje, informuje i Institut pro studium války (ISW), zároveň ale zmiňuje i ruské dosud nepotvrzené tvrzení, podle nějž Ukrajinci nad vesnicí kontrolu zase ztratili. Ukrajinci pokračují v ofenzivě i na dalších místech Kurské oblasti, zisky v regionu zaznamenali také Rusové, dodal ISW.


Francouzský eurokomisař Breton rezignoval. Tvrdí, že ho předsedkyně EK odmítla

Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton, kterého Paříž opětovně nominovala do funkce, na sociální síti X zveřejnil svůj rezignační dopis. Uvedl v něm, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, podle Bretonových slov výměnou za „vlivnější“ portfolio. Sestavování nové Komise se tak zkomplikovalo. Elysejský palác uvedl, že novým francouzským kandidátem na eurokomisaře bude Stéphane Séjourné, který v dosluhující vládě vede diplomacii.


Neandertálce možná vyhubila sociální izolace

Změna klimatu, epidemie? Příčiny vymírání neandertálců zůstávají stále záhadou. Studie jedné této pravěké formy člověka z údolí Rhony, jehož rod tam žil na 50 tisíc let bez křížení s jinými skupinami, otevírá novou cestu, cestu genetické izolace, píše agentura AFP.

Události (16. září 2024) (zdroj: ČT24)