V Olomouci platí třetí povodňový stupeň. Hráze to vydrží, tvrdí město

V Olomouci v pondělí odpoledne řeka Morava dosáhla třetího povodňového stupně, město původně očekávalo dosažení stavu ohrožení v noci na úterý. Podle zástupců radnice platí pro celé území města varování před spodní vodou. Morava by se měla podle nich udržet pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly tamní hráze zvládnout. Hladina Bečvy v Přerově již klesla na první povodňový stupeň, ještě ráno přitom dosahovala stupně ohrožení. V Litovli voda zaplavila většinu města, zasahovali hasiči. Odpoledne ale již začala stagnovat, a dokonce místy klesá. V Troubkách, jejichž obyvatelé byli v neděli kvůli hrozbě záplav vyzváni k evakuaci, je situace zatím klidná. Hasiči v neděli večer ukončili na Jesenicku záchranné práce.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař sdělil, že předpověď ČHMÚ je pro řeku Moravu v Olomouci příznivá. „Předpoklad kulminace Moravy je ve středu v ranních hodinách na hodnotě 281 metrů krychlových za sekundu, přičemž kapacita protipovodňových opatření je 400 metrů krychlových. Aktuálně je v Olomouci mírně překročen třetí stupeň povodňové aktivity při průtoku 209 metrů krychlových za sekundu,“ uvedl Chmelař.

Povodeň na Bečvě je po kulminaci. V profilech Dluhonice a Teplice nad Bečvou platí aktuálně 1. stupeň povodňové aktivity a vodohospodáři předpokládají další pokles průtoků.

V Olomouci se postupně otevírají uzavřené silnice. V provozu se podařilo udržet i tamní teplárnu. Třetí povodňový stupeň, který se vyhlašuje od úrovně 430 centimetrů, překročila řeka v Olomouci před 13:30, za půl hodiny se zvýšila zhruba o pět centimetrů. „Kvůli stoupající hladině řeky Moravy byla dnes (v pondělí) kolem poledne uzavřena ulice U Rybářských stavů. Pro celé území města stále platí varování před spodní vodou. Důrazně doporučujeme vyklidit sklepní prostory,“ uvedlo město na webu.

Podle tajemníka povodňové komise Jana Langra by měly všechny hráze držící Moravu ve svém korytě vydržet, s výjimkou Chomoutova, kde je riziko rozlivu nejen do suterénních prostor, ale i do nemovitostí vysoké, a to především na levém břehu řeky Moravy směrem ke Štěpánovu. „Průsaky ale nelze vyloučit ani v jiných městských částech, například na Lazcích či u Klášterního Hradiska, kde budou odborníci situaci nepřetržitě sledovat,“ uvedl Langr. V Olomouci se v tuto chvíli neplánuje omezení provozu základních ani mateřských škol.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 21:44

    Tragické povodně přinutily rakouské politiky ke zrušení nebo odložení předvolebních akcí a televizních debat. Rakouský kancléř a předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Karl Nehammer vyhlásil „přestávku“ v kampani, ačkoli zkušení pozorovatelé soudí, že nic takového nenastalo, píše agentura Reuters. Volby do Národní rady se v Rakousku uskuteční 29. září.

  • 21:26

    Vláda umožnila Správě státních hmotných rezerv předávat potřebnou techniku přímo obcím postiženým povodněmi. Šéf správy Pavel Švagr čeká zájem o cisterny či vysoušeče.

  • 21:18

    Řeka Morava v Kroměříži stoupla za čtyři hodiny asi o dvacet centimetrů. Příčinou jsou rozlivy vody z jejích menších přítoků. Koryto by řeka opustit neměla.

Situace v Litovli

Hladina vody v Litovli již stagnuje a místy klesá, situace by se podle vedení města měla postupně zlepšovat. Řeka Morava město zaplavila místy až do výšky jednoho metru, cestu si voda našla ulicemi, ale i přes zahrady či dvory, na mnoha místech se dostala také do domů. Pod vodou se ocitlo nádraží i koleje, místy jsou podemleté. Napříč Litovlí neprojdou lidé ani v holínkách, oblíbeným dopravním prostředkem se zde staly hlavně traktory. Řada lidí se evakuovala na poslední chvíli, střechu nad hlavou našli v místní sokolovně.

Voda podle starosty Litovle Viktora Kohouta (SNK) zaplavila asi osmdesát procent města. V části stále nejde elektřina, komplikace nastávají i s informováním veřejnosti. Hasiči místy evakuovali a zachraňovali obyvatele. Město je zcela uzavřené, včetně škol a zdravotnických zařízení, jsou tam zatopené silnice.

Události: Litovel pod vodou (zdroj: ČT24)

„Kromě centra máme vodu ve velké části města, kromě sídliště Karla Sedláka, to se ještě drží. Asi tak osmdesát procent města je pod vodou. Jsme odříznutí od světa, momentálně se sem nikdo nedostane a ani ven, pouze hasiči, protože někde přesahuje už voda metr. To že se to rozlije, jsme tušili a informovali jsme lidi dopředu. Kdo se chtěl evakuovat, tak to udělal, občas někdo volá, takže na tom pracujeme,“ uvedl starosta. Výhodou podle něj je, že voda pomalu přijde a také odejde, obyvatelé tak nezažijí dravou situaci jako například lidé v Jeseníkách.

Město však řeší další řadu komplikací. „Teď jsme bez proudu, máme velké problémy i s hlášením rozhlasu jako komunikačního zdroje. Vypadávají také operátoři, to znamená sítě, problémů je celá řada. Momentálně je město vypnuté, prakticky nefunguje doprava. Pevně věřím, že lidé dbali našich pokynů a předzásobili se, protože opravdu dneska nikde nenakoupí,“ doplnil starosta. Ve městě prý neteče ani pitná voda. Na opravě se pracuje.

Dron ukazuje zatopenou Litovel (zdroj: ČT24)

V Litovli byl podle starosty evakuován domov seniorů, nabídky města využily dvě desítky lidí, řada obyvatel si pomohla svépomocí. Voda v Moravě bude podle něj kulminovat až v odpoledních hodinách. „Máme k dispozici tedy hasiče, hlásit budeme případně tlampačem, uvidíme,“ dodal Kohout.

„Prosíme řidiče, kteří jedou směr Litovel, aby se Litovli vyhnuli. Aktuálně je Litovel neprůjezdná ze všech stran. Jsou zatopeny části ulic Palackého, Dukelská, Žerotínova. Voda stále stoupá. Prosíme řidiče, kteří nestihli odjet z Litovle, aby nezkoušeli projíždět zaplavená místa. Při uváznutí by utvořili zátaras a nemohla by projíždět těžká technika složek integrovaného záchranného systému,“ oznámila nad ránem na sociálních sítích městská policie.

Starosta Litovle Kohout (nestr.) k uzavření města kvůli povodním (zdroj: ČT24)

Radnice požádala obyvatele, aby zbytečně nevycházeli a aby se navzájem informovali o omezeních ve městě. V případě ohrožení mohou občané Litovle volat na číslo 607 076 398. Krizová linka však má prý rovněž výpadky. Voda podle starosty Kohouta bude přitom kulminovat až odpoledne kolem druhé hodiny.

Bečva již kulminovala

Klidná je situace v Přerově, kde Bečva časně ráno kulminovala a odpoledne klesla na první povodňový stupeň. „Dle předpokladu nedošlo k rozlití řeky do ulic města a voda zůstala v obytné části ve svém korytě. Zaplavena byla zahrádkářská kolonie pod nemocnicí, garáže u Prechezy, lokalita lagun včetně okolních zahrádek a areál Ornisu a Biosu. Všechny hlavní silniční komunikace v Přerově zůstaly průjezdné,“ oznámila ráno radnice, podle které se osvědčila protipovodňová opatření. Bečva by v Přerově měla dál postupně klesat, její průtok je oproti předpokladu nižší.

Prognóza se zlepšila i pro nedaleké Troubky, ve kterých byla v neděli nařízena evakuace kvůli hrozbě extrémního ohrožení. Na severu katastru se zatápí slabá místa, řekl starosta Martin Frgal. Obec i nadále drží pohotovost, hladinu řeky sledují hasiči i policisté. K vodě to časně ráno přitáhlo i řadu obyvatel, kteří se v neděli večer odmítli evakuovat. Troubky již záplavy zažily dvakrát, staly se i symbolem katastrofálních povodní v roce 1997.

„Situace vypadá přívětivě, voda v Dluhonicích již před nějakým časem kulminovala a kulminuje i na našem lokálním varovném systému přes řeku Bečvu na mostě směrem na Tovačov. Slabá místa se na severu katastru zatápí, ale stále je tam nějaký retenční prostor,“ prohlásil starosta.

„Spali jsme jako vojáci“

V Troubkách se po 06:00 silně rozpršelo, voda zalila fotbalové hřiště se skateparkem, přes valy se však nedostala. Obyvatelé Troubek v pondělí ráno situaci vzali s povděkem. U mostu časně ráno někteří z nich počítali zalité schody, které jsou pro ně ukazatelem povodní. „V roce 1997 bylo schodků jedenáct a do rána, když přišla ta největší voda, jich zbývalo pět a teď to vypadá dobře,“ popsal sedmasedmdesátiletý muž, který byl ráno na obchůzce hrází. Výzvu k evakuaci odmítl. „Je nás doma šest. Je ale pravda, že jsme dnes spali jako vojáci – spali a bděli, syn sledoval prognózy, žena koukala na televizi,“ doplnil.

Limitní hodnota pro Troubky je průtok Bečvy v deset kilometrů vzdálených Dluhonicích 650 kubíků. Podle prognózy se očekával průtok až ve výši 693 kubíků, proto se rozhodlo podle primátora Přerova a předsedy protipovodňové komise Petra Vrány (ANO) o evakuaci obyvatel. Na profilu v Dluhonicích voda kulminovala po 03:00 při průtoku 627 metrů krychlových za sekundu, uvedl ČHMÚ.

V Troubkách lidé povodně zažili dvakrát, při katastrofálních záplavách v červenci 1997 rozbouřený vodní živel v obci srovnal se zemí více než polovinu domů. Zbourat se muselo 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina ze dvou tisíc místních, o život tehdy přišlo devět lidí. Dosavadní protipovodňová ochrana je podle starosty v podobě navýšení v terénu připravena podle projektové dokumentace na dvaceti až padesátiletou vodu.

Na Jesenicku se evakuovaly dva tisíce lidí

Díky poklesu vodních toků mohli hasiči v neděli večer ukončit záchranné práce na Jesenicku, kde byly současné záplavy katastrofální. Hasiči v tomto horském okrese zachránili celkem 230 lidí a evakuovali dva tisíce obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování. Kvůli povodním byly v kraji o víkendu nasazeny stovky hasičů i policistů. Aktuálně v kraji řeší padesát událostí. Od soboty do pondělního rána jich v kraji evidovali 1750.

„Na Jesenicku jsme v neděli večer ukončili záchranné práce, splnili jsme všechny požadavky a ještě jsme večer prověřili některé objekty, zda se v nich nikdo nenachází,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Hasiči při záchranných akcích v tomto horském okrese využívali čluny i vrtulník, nejvíce zásahů tohoto typu evidovali podél toku Bělá, z Jeseníku až do Mikulovic. Situace se v neděli zdramatizovala v Hanušovicích, kde se utrhl břeh řeky a sesunul se do vodního toku. Zaplavena byla i Ruda nad Moravou a Bohdíkov, kde hasiči zachraňovali obyvatele s pomocí vrtulníku.

Hasiči budou v zaplavených oblastech monitorovat situaci po opadnutí vody, zaměří se například na stav silničních komunikací. „Mnohé jsou podemleté, utržené a jízda po nich je nebezpečná. Bude se také zjišťovat stav mostů a budov. Už nyní víme o několika částečně destruovaných nemovitostech,“ uvedla Balážová. Hasiči budou také zajišťovat humanitární pomoc a její distribuci do nejvíce postižených míst.

Peněžitou pomoc až čtvrt miliardy korun pro obce postižené povodněmi schválilo zastupitelstvo Olomouckého kraje. Hejtmanství bude peníze postupně rozdělovat. Hejtman Josef Suchánek (STAN) na zasedání uvedl, že nejpostiženější oblastí kraje je Jesenicko, ale záplavy postihly i třeba Šumpersko, Litovelsko a další části kraje.

Hlasování o pomoci vedení kraje zařadilo na program zastupitelstva mimořádně až v pondělí. Ráno si krajští radní podle Suchánka ještě vyjasňovali výši pomoci. Hejtman také požádal zastupitelstvo o důvěru pro stávající vedení kraje při distribuci peněz postiženým oblastem vzhledem k tomu, že se tento týden již konají krajské volby. Pro mimořádnou pomoc zaplaveným obcím hlasovalo 46 z přítomných 47 zastupitelů a zastupitelek. Pouze jeden z členů zastupitelstva nehlasoval.