Kvůli povodním nejezdí vlaky na desítkách tratí

Omezení provozu na železnici kvůli povodním se v pondělí odpoledne týkalo přibližně patnácti procent pravidelně vypravovaných vlaků Českých drah, sdělil jejich mluvčí Petr Šťáhlavský. Záplavy omezily provoz zhruba dvaceti procent spojů, během pondělka se tak podařilo obnovit provoz vlaků nebo zavést náhradní autobusovou dopravu na několika úsecích, dodal. Nejvíc rušených spojů je v Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého. Koridor z Hranice na Moravě do Ostravy a k polské hranici bude podle mluvčího omezen po celý týden. Naopak dálnice D1 z Ostravy do Prahy je ale opět průjezdná, včetně Klimkovického tunelu.

Severní Moravu a Slezsko záplavy postihly nejvíce. „Nejvážnější situace je ve Slezsku a na severní Moravě. Na mnoha tratích v této oblasti je doprava stále zastavena a vzhledem k poškození pozemních komunikací není v mnoha případech možné zajistit ani náhradní dopravu autobusy. Nejdůležitější povodní zasaženou tratí je koridor z Hranice na Moravě do Ostravy a k polské hranici. Ve velmi omezeném rozsahu je zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou Svinovem,“ uvedl mluvčí.

České dráhy nadále žádají cestující, aby odložili své cesty v nejvíce zasažených oblastech také v dalších dnech a do oblasti vlaky necestovali. „Aktuálně se očekává, že provoz na koridoru bude určitým způsobem omezen po celý následující týden,“ sdělil Šťáhlavský. Lidé mohou aktuální informace o omezení provozu vlaků Českých drah sledovat na webu.

Nejvíce zrušených vlaků je u regionálních spojů, týká se to hlavně severní Moravy a Slezska. V dálkové dopravě je zrušených vlaků méně, případně jedou alespoň v části trasy, například spoje mezi Prahou a Ostravou jsou na části trasy zrušené a fungují mezi Prahou a Olomoucí. Mezi hlavním městem a Olomoucí lze využívat také spoje Valašský expres a Slovácký expres, které jezdí aktuálně bez omezení.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 12:10

    České dráhy zavedou náhradní autobusovou dopravu mezi Moravským Berounem na Olomoucku a Bruntálem a také v úseku mezi Krnovem a Opavou v Moravskoslezském kraji, kde vlaky kvůli povodněmi poškozeným tratím nemůžu vyjet. Náhradní autobusy budou jezdit místo dálkových vlaků.

  • 12:08

    V zaplavených oblastech se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09) připravuje očkování proti žloutence typu A, bude zdarma a dobrovolné. Řeší se také dodávky léků.

  • 12:06

    V Česku jsou kvůli záplavám zavřené řádově desítky základních škol. České televizi to řekl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Některé zasáhla voda, další nemají elektřinu nebo vodu.

V dálkové dopravě byl v pondělí například obnoven provoz v úseku Zábřeh na Moravě – Kouty nad Desnou – Petrov nad Desnou nebo mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Luhačovicemi. V regionální dopravě už vlaky jezdí například mezi Týništěm nad Orlicí a Broumovem, mezi Trutnovem a Teplicemi nad Metují v Královéhradeckém kraji nebo mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou v jižních Čechách.

„Od dnešního (pondělního) večera dojde k částečnému omezení komerčních vlaků ČD na lince Ex1 Praha–Olomouc–Ostrava–Třinec, a to z důvodu nedostatku strojvedoucích, kteří jsou buď sami postiženi povodněmi, anebo se aktuálně nemohou dostavit do zaměstnání z důvodu nesjízdných železnic a silnic,“ informoval večer na síti X ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Tyto spoje byly kvůli omezení na koridoru v provozu jen v úseku Praha–Olomouc. Cestující mohou využít Valašský a Slovácký expres.

V mezinárodní dopravě je na Slovensko nadále zcela přerušen provoz dálkových vlaků na přechodu Mosty u Jablunkova – Čadca. Náhradní doprava není zavedena. Na Slovensko lze cestovat například spoji Valašský expres přes Horní Lideč a Púchov nebo vlaky Metropolitan přes Břeclav a Kúty.

Do Polska je zastaven provoz všech dálkových spojů kvůli uzavření tratě mezi Hranicemi na Moravě a Ostravskem, náhradní doprava zavedena není. V Rakousku je podle mluvčího významně omezen provoz na řadě tratí ve východní části země, proto jedou vlaky railjet Vindobona Praha–Vídeň–Graz (Štýrský Hradec) a zpět pouze v úseku Praha–Vídeň a zpět. Zastavená je také doprava na Franz-Josefs-Bahn z Českých Velenic do Vídně. Vlaky Silva Nortica Praha – České Velenice – Vídeň a zpět jedou pouze v úseku Praha – České Velenice a zpět.

České dráhy také kvůli povodním zrušily bez náhrady Regionální den železnice v Bohumíně, který byl plánovaný na 28. září. Národní den železnice plánovaný na 21. a 22. září v České Třebové se neuskuteční v plánovaném termínu. „Aktuálně zvažujeme všechny možnosti přesunu termínu a připravujeme systém pro vracení vstupného a jízdného,“ dodal mluvčí.

Téměř 280 událostí

Drážní hasiči se od pátku v souvislosti s povodněmi zabývali téměř 280 událostmi. Odstraňovali spadlé stromy, čistili ucpané propustky či odčerpávali vodu ze zatopených stanic. V některých případech byly zásahy preventivní kvůli tomu, aby se předešlo větším škodám. O víkendu také pomáhali při záchranných a evakuačních pracích, zejména v Opavě a Krnově. Přesunuly se tam některé jednotky z Brna, Českých Budějovic či Nymburku.

V současnosti budou například hasiči asistovat při technických prohlídkách zasažených tratí. Přesně vyčíslit škody je podle Správy železnic nyní složité s ohledem na to, že na některých místech ještě ani neodpadla voda. „Bližší informace tak budeme mít až v dalších dnech. První odhady výše škod jsou ale v řádech stovek milionů korun,“ uvedla Správa železnic.

Ministr dopravy Kupka v neděli večer uvedl, že po celý tento týden se zřejmě nebude možné například dostat po železnici do Ostravy. Železniční provoz byl nejvíce omezený vedle Ostravska na Opavsku, v oblasti Jeseníků a Šumperka.

D1 do Ostravy je opět průjezdná

ŘSD v pondělí v podvečer informovalo o tom, že dálnice D1 z Prahy do Ostravy je opět průjezdná. Uzavřené tak podle dostupných informací zůstávají jen části dálnice za Ostravou směrem na státní hranici s Polskem.

Klimkovický tunel byl po zatečení vody po silných deštích neprůjezdný od soboty. Samotnou D1 před Ostravou policie kvůli záplavám uzavřela v noci na neděli. Od neděle je také zavřená D1 v Bohumíně.

Zavřené zůstávají čtyři silnice I. třídy v Moravskoslezském kraji, a sice úsek Ostrava–Hlučín, Ratibořská ulice v Opavě, úsek Nové Heřminovy – Krnov a Bohumín–Skřečoň. Vedle toho jsou neprůjezdné desítky silnic nižších tříd. Někde jsou komunikace stále pod vodou a není možné zjistit rozsah škod.

„Začínáme prohlížet následky. Škody nebudou malé. Na připravení a zajištění finančních prostředků pro obnovu pracujeme,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

V Ústeckém kraji je situace klidná, je pouze zavřená pobřežní silnice I/30 v Ústí nad Labem. Ve Středočeském kraji auta nemohou na silnici I/17 Dolní Bučice – Vrdy, ve Zlínském kraji trvá uzavírka I/35 v Lešné, kde se uklízí spadlé stromy a je nebezpečí pádu dalších stromů. V Olomouckém kraji je neprůjezdná silnice I/44 od obce Bělá pod Pradědem přes Jeseník, Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Je zatopená a na některých místech podemletá. V Pardubickém kraji je kvůli rozlití Novohradky zavřená silnice I/17 Hrochův Týnec – Čankovice.

Informace o situaci na silnicích jsou dostupné na https://dopravniinfo.cz/.