Francouzský eurokomisař Breton rezignoval. Tvrdí, že ho předsedkyně EK odmítla

Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton, kterého Paříž opětovně nominovala do funkce, na sociální síti X zveřejnil svůj rezignační dopis. Uvedl v něm, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, podle Bretonových slov výměnou za „vlivnější“ portfolio. Sestavování nové Komise se tak zkomplikovalo. Elysejský palác uvedl, že novým francouzským kandidátem na eurokomisaře bude Stéphane Séjourné, který v dosluhující vládě vede diplomacii.

Breton v rezignačním dopise napsal, že předsedkyně EK před několika dny požádala Paříž o stažení jeho nominace, a to podle něj „z osobních důvodů,“ o kterých přímo s ním nemluvila. „Nyní vám bude navržen jiný kandidát,“ dodal Breton, který měl i v příští unijní exekutivě podle spekulací získat vlivné portfolio eurokomisaře pro průmysl.

Breton obvinil von der Leyenovou, že se snažila přesvědčit francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který jeho kandidaturu navrhl, aby se Bretona zbavil, píše web Politico.

„Ve světle těchto posledních událostí, které jsou dalším důkazem pochybného řízení, jsem nucen konstatovat, že již nemohu vykonávat své povinnosti v kolegiu,“ napsal Breton s tím, že rezignuje s okamžitou platností.

Breton dále uvedl, že von der Leyenová slíbila Francii za změnu nominanta vlivnější portfolio, což je taktika, kterou údajně zkusila vůči menším členským státům, uvádí Politico.

Většina zemí odmítla navrhnout dvě jména

Předsedkyně unijní exekutivy již v červenci požádala členské státy, aby do nové Komise navrhly vždy muže a ženu, aby si z dvojice mohla vybrat a aby následně měla v Komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví. Většina zemí jí ale nevyhověla a navrhla jen jedno jméno, většinu navržených tvoří muži. Se dvěma jmény přišlo jen Bulharsko. Podle Politica zatím pouze Slovinsko a Rumunsko stáhly své mužské kandidáty a nahradily je ženami.

Jedinou výjimkou ze dvou nominací měl být podle von der Leyenové případ, kdy země oznámí jméno kandidáta, který už nyní komisařem je, což se týkalo právě i Francie.

Mezi Paříží a Bruselem panuje ohledně portfolia pro francouzského zástupce napětí. „Francie není spokojena s rozsahem portfolia přiděleným Thierry Bretonovi,“ citovalo Politico vysokého francouzského představitele z Macronovy strany. Bruselská média již dlouhou dobu spekulují o špatném vztahu mezi von der Leyenovou a Bretonem.

Novým francouzským kandidátem Séjourné

Francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl na post eurokomisaře končícího ministra zahraničí Séjourného, který je jeho dlouholetým blízkým spojencem a spolupracovníkem. Paříž pro něj chce post „se zaměřením na otázky průmyslové a technologické suverenity a evropské konkurenceschopnosti,“ uvedl Elysejský palác.

Séjourné jako europoslanec předsedal skupině Renew a podle Paříže „splňuje všechna požadovaná kritéria“ a je angažovaný pro Evropu.

Von der Leyenová měla Komisi představit v úterý

Mluvčí Evropské komise potvrdila, že dopis od Bretona obdrželi a že von der Leyenová rezignaci přijala. Nyní se šéfka unijní exekutivy podle Arianny Podestaové soustředí na vytvoření „fungující nové Evropské komise“ a Brusel nebude Bretonův dopis nijak komentovat.

Mluvčí odmítla komentovat i obvinění, která eurokomisař zmínil, tedy že von der Leyenová naléhala na Paříž, aby nominovala jiného kandidáta a získala tak prestižní portfolio. „Sestavování Komise je proces, který je tajný, více k tomu zveřejňovat nebudeme,“ zopakovala Podestaová několikrát s tím, že šéfka EK je v intenzivním kontaktu s jednotlivými členskými státy. Von der Leyenová podle ní stále doufá, že bude moci novou Komisi představit v úterý.

Už minulý týden se objevily problémy se Slovinskem, jehož kandidátka musí být schválena v tamním parlamentním výboru, který ale zatím nebyl svolán.

Stále přitom platí, že v pondělí odpoledne začíná ve Štrasburku plenární zasedání Evropského parlamentu a v úterý ráno se tam schází takzvaná Konference předsedů EP, na které by měla předsedkyně EK navrhované složení Komise představit. Zda se tak stane, není jasné, jednou z možností je, že von der Leyenová seznámí vedení Evropského parlamentu jen s tím, jak budou vypadat jednotlivá portfolia, a oznámení jmen by si nechala až na jindy. Konference předsedů se skládá z předsedkyně Evropského parlamentu a šéfů jednotlivých parlamentních frakcí.

Českým kandidátem do nové Komise je ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).