Síkela má být eurokomisařem pro obchod

OVM: Síkelova nominace na eurokomisaře a spor o emisní povolenky (zdroj: ČT24)

Jozef Síkela coby český eurokomisař má podle zjištění Otázek Václava Moravce získat ekonomické portfolio zaměřené na obchod. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) ČT potvrdil, že disponuje podobnými informacemi. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová má jména eurokomisařů a oblastí, na které se zaměří, oznámit ve středu. Portfolio věnované obchodu by bylo silné i podle europoslankyně z hnutí ANO Kláry Dostálové.

Informaci, že má Jozef Síkela dostat na starost právě portfolio obchodu, potvrdily České televizi dva na sobě nezávislé zdroje.

Pokud by Síkela unijní obchod skutečně na starost dostal, podle Martina Dvořáka by resort vést určitě zvládl: „Je to tvrdý, schopný a konciliantní vyjednavač, který dokázal kompetenci svými bitvami za energetické krize. Možná právě proto by si ho Ursula von der Leyenová mohla vybrat,“ myslí si ministr.

Klára Dostálová nesouhlasí. Jozef Síkela je sice podle ní nejvhodnější z kabinetem navržených kandidátů, třebaže vláda podle ní mohla navrhnout někoho schopnějšího. Ohledně Síkelových kompetencí potenciálně vést unijní resort obchodu je europoslankyně za opoziční hnutí skeptická: „Za energetické krize se ukázalo, že si Jozef Síkela s problémem nedokázal poradit, protože premiér Petr Fiala musel na Úřad vlády povolat další experty,“ oponovala Dvořákovi.

„Je tam spousta nedořešených věcí, třeba vztahy se zeměmi třetího světa, nedořešená obchodní dohoda se Spojenými státy, digitální obchod, konkurenceschopnost... Vláda se zkrátka měla více pochlapit a vybrat někoho lepšího,“ prohlásila Dostálová.

Deník Die Welt v úterý s odvoláním na své zdroje informoval, že českému ministru průmyslu a obchodu Síkelovi připadne energetické portfolio. „Já jsem úplně nepochopil, proč to otisknul, protože jsem měl v tu chvíli úplně jinou informaci,“ nesouhlasil s deníkem ministr Dvořák. Situace se ale může podle něj ještě změnit.

Premiér Petr Fiala (ODS) tento týden řekl, že zprávu portálu Die Welt o energetickém portfoliu pro českého eurokomisaře komentovat nebude. Zopakoval, že s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou jedná o ekonomickém portfoliu.

Středeční jednání

Ve středu jedenáctého září by se měla šéfka Komise zúčastnit jednání Konference předsedů v Evropském parlamentu (EP), kam byla pozvána, aby představila navrhované složení nové Evropské komise. Konference předsedů se skládá z šéfky EP a šéfů jednotlivých parlamentních frakcí. Očekává se tedy, že v tento den by složení komise mohla von der Leyenová oznámit i veřejně.

Následně se podle portfolií uskuteční i takzvané „grilování“, tedy slyšení jednotlivých kandidátů ve výborech Evropského parlamentu. O schválení nebo neschválení celé Komise pak rozhodují europoslanci většinou odevzdaných hlasů. Pokud nikoho neodmítnou, mohla by nová Evropská komise začít pracovat už od 1. listopadu.

Podle analytiků je ale spíše pravděpodobné, že některý z návrhů neprojde. Spekuluje se například o kandidátovi Maďarska, současném eurokomisaři Olivéru Várhelyim. Odmítnutí jeho nebo kohokoliv jiného by celý proces prodloužilo. Komise by v tom případě mohla začít fungovat až od 1. prosince letošního roku.