Síkela by si při grilování v energetickém výboru „prošel ohněm“, tvrdí Dostálová

Interview ČT24: Klára Dostálová (ANO) o kandidátovi na eurokomisaře Jozefovi Síkelovi (STAN) (zdroj: ČT24)

Nově zvolená europoslankyně a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) nesouhlasí se členy vlády, kteří označují ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) za kompetentního a vhodného kandidáta na post eurokomisaře. V Interview ČT24 uvedla, že Síkela energetickou krizi v Česku „moc nedával“ a avizovala, že při případném grilování před energetickým výborem v Evropském parlamentu (EP) si „projde ohněm“. O návrhu Síkely rozhodla ve středu vládní koalice, jejíž členové věří, že při českém předsednictví ministr prokázal, že dokáže řešit problémy na evropské úrovni.

Dostálová k volbě Jozefa Síkely na post kandidáta na eurokomisaře sdělila, že od vládní koalice očekávala spíše někoho jiného. „Já jsem čekala, že vláda přijde s úplně jiným, novým jménem,“ prozradila europoslankyně s tím, že ze zvažovaných kandidátů nebyla „nadšená prakticky z nikoho“.

Na druhou stranu uznala, že „bruselské podmínky“, tedy že kandidát by měl disponovat zkušenostmi z exekutivy, splňoval pouze Síkela. „Takže to vnímám jako logickou volbu,“ řekla bývalá ministryně pro místní rozvoj.

Dostálová očekávala, že vláda u Evropské komise vyjednává určité portfolio a následně pro dané portfolio vybere vhodného kandidáta. „Tak to úplně není. To znamená, že se pan ministr nabídne (šéfce Evropské komise) Ursule von der Leyenové a uvidí, jaké portfolio dostane,“ myslí si europoslankyně za nově vzniklé Patrioty pro Evropu.

V Evropském parlamentu se podle Dostálové hovoří spíše o jiných kandidátech z velkých zemí, které „si o silná portfolia říkají“. „Spoustu toho bylo dohodnuto před volbou předsedkyně Komise,“ tvrdí Dostálová.

Dostálová si myslí, že vláda udělala dobře, když rozhodla o nominaci pouze jednoho kandidáta. „Pokud bychom nabídli pana Síkelu a paní (europoslankyni Danuši) Nerudovou, tak by to pak opravdu předsedkyně Evropské komise mohla využít, protože někomu ta slabší portfolia prostě dát musí. A paní Nerudová, při vší úctě k ní, tu zkušenost z exekutivy nemá,“ je přesvědčena Dostálová.

Energetiku podle Dostálové Síkela nedostane

Dostálová avizovala, že na „grilování“ kandidátů na eurokomisaře před Evropským parlamentem chce Síkelovi pokládat otázky. Nicméně o tom je podle ní nyní předčasné hovořit, protože bude záležet, jaké portfolio případně Síkela dostane. „Já si osobně nemyslím, že to bude energetika, nebo něco podobného,“ prohlásila.

Poznamenala, že „grilování“ bude probíhat až před věcně příslušnými výbory v EP, „takže bude záležet, na které poslance narazí v těch výborech“. „Pokud by to byla energetika, tak asi pan ministr projde ohněm,“ varovala Dostálová s tím, že v EP se hovoří o tom, že energetiku by dostal na starosti eurokomisař ze západnějších států.

Dostálová si navíc nemyslí, že Síkela dobře zvládl energetickou krizi v Česku. „On to v České republice moc nedával, ale je otázkou jak to vnímala von der Leyenová na evropské úrovni,“ řekla Dostálová.

Dostálová uvítala zvolení Kaji Kallasové na post Vysoké představitelky Unie pro zahraniční věci. „Já proti Kallasové nic nemám, protože si myslím, že to je dobrá volba. Stejně tak jako jsme podpořili Robertu Metsolovou na pozici šéfky parlamentu,“ uvedla europoslankyně a dodala, že se jí líbí, že kandidátky jsou ženy.

Frakce Patrioti pro Evropu byla podle Dostálové založena po výměně manifestů jednotlivých stran příslušících k frakci Renew Europe (Obnova Evropy). Zde se podle ní ukázaly zásadní rozdíly v mnoha názorech na politické cíle v EU.

„My (europoslanci za ANO) jsme si k tomu sedli a říkali jsme si – tohle asi nebude pro nás cesta do budoucna, protože pokud zůstaneme v liberální frakci, tak jednoznačně zradíme naše voliče,“ prozradila Dostálová s tím, že svůj názor přednesla i vedení ANO.