Samozvaní demokraté, tepe Dostálová ostatní frakce. Nesdílíme stejné hodnoty, kontruje Nerudová

Události, komentáře: Europoslankyně Klára Dostálová, Danuše Nerudová a zástupce ředitele Europea Viktor Daněk v debatě o skládání nového europarlamentu (zdroj: ČT24)

Věděla jsem, že jdeme do prohraného boje, řekla v pořadu Události, komentáře europoslankyně Klára Dostálová (ANO) k volbě místopředsedkyně Evropského parlamentu, při níž neuspěla. Podle ní jsou ostatní frakce v EP „samozvaní demokraté.“ Europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) zmínila, že se ve frakci Evropské lidové strany (EPP) dohodli, že podpoří kandidáty parlamentní většiny. Zmínila, že principem demokracie je vyhledávat spojenectví, která stojí na stejných hodnotách. Ty s frakcí Patrioti pro Evropu nesdílí.

„Věděli jsme, že jdeme do předem prohraného boje, ale stále jsem věřila, že může zvítězit demokracie, demokratické hodnoty, ale dnes (v úterý) jsme viděli, že to jsou samozvaní demokraté, kteří s demokracií nemají nic společného,“ uvedla Dostálová.

Nerudová zmínila, že se strany dohodly na tom, že podpoří kandidáty parlamentní většiny. „Naopak dnešní (úterní) hlasování je svátkem demokracie, protože principem demokracie je vyhledávat spojenectví, která stojí na stejných hodnotách. My jsme frakce, která stojí na stejných hodnotách, a proto jsme pro hlasování spojili své síly dohromady,“ podotkla Nerudová. Zmínila, že při hlasování podpořila nejen kandidáty parlamentní většiny, ale i ty, kteří stáli mimo ni. „Byla to dohoda na půdě EPP,“ dodala.

Lidovci, socialisté a liberálové již dříve uvedli, že se budou snažit jako v minulosti uplatňovat pravidlo „cordon sanitaire“, což je neformální dohoda mezi politickými skupinami o izolaci krajně pravicové frakce. V praxi to znamená neumožnit jí získat v EP žádnou vysokou pozici. V minulosti to tak bylo s frakcí Identita a demokracie (ID), nyní je to podobné s Patrioty pro Evropu, kam spadá i hnutí ANO.

Podotkla, že strany její frakce, kam z Česka náleží ještě TOP 09, lidovci a STAN, nemůže podpořit frakci, která je například proti jaderné energetice. „Česko se bez jádra neobejde. Nemůžeme spolupracovat s frakcí, kde je politická strana, která reálně hovoří o tom, že by chtěla zrušit Benešovy dekrety, protože to jde proti zájmům občanů České republiky,“ zdůraznila Nerudová.

Dostálová: Je to do nebe volající

V reakci Dostálová podotkla, že je to do nebe volající. „Demokracie je o pluralitě názorů a vy jedním dechem říkáte, že budete poslouchat jen toho, kdo zastává vaše hodnoty, tak to moc velká demokratka nejste,“ kritizovala. Je podle ní vtipné dávat Patrioty do kontextu Benešových dekretů nebo jaderné energetiky.

„To je stejný nesmysl, jako kdybych vám vyčítala, jak můžete jednat s Poláky, kteří se přou s českou vládou o Důl Turów,“ opáčila. Podle Dostálové je takové chování neospravedlnitelné z pohledu demokracie. Připomněla, že frakce Patroti pro Evropu je složena ze zástupců dvanácti unijních států a 84 poslanců. „Za námi stojí desítky milionů voličů,“ podotkla.

V souvislosti s volbou eurokomisaře Dostálová zmínila, že se zatím neví, zda premiér Petr Fiala (ODS) vyjednává portfolia. Zopakovala, že v éteru jsou jako kandidáti Jozef Síkela (STAN) a právě Nerudová. Podle ní si (předsedkyně Evropské komise) Ursula von der Leyenová, pokud bude znovu zvolena její šéfkou, dala dvě podmínky – musí to být člověk, který má exekutivní zkušenost a je týmový hráč. „Já se velmi omlouvám paní kolegyni, ale ani jeden z kandidátů tyto požadavky nesplňuje, takže možná pan premiér vyjednává portfolio pro někoho třetího,“ zamyslela se politička ANO.

Nerudová zmínila, že ji na schůzce v Kramářově vile premiér ujistil, že porfolio vyjednávají. „Já nemám důvod jim nevěřit. Ve čtvrtek nás čeká hlasování o předsedkyni EK a já věřím, že pokud bude zvolena, (...), potom sdělí premiérům, jaké návrhy očekává a začne zásadní diskuze o portfoliích. I když není tajemstvím, že některé země už teď dopředu indikovaly, o jaká portfolia mají zájem a byly poměrně konkrétní,“ dodala.

O složení Evropského parlamentu hovořil i místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček:

Interview ČT24: Radek Vondráček (zdroj: ČT24)