Síkela bude eurokomisařem pro energetiku, tvrdí Die Welt. Fiala to nechce komentovat

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už rozhodla o obsazení klíčových postů ve svém novém týmu, energetické portfolio připadne českému ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (za STAN), napsal s odvoláním na své zdroje web deníku Die Welt. Premiér Petr Fiala (ODS) nebude informaci komentovat, uvedla mluvčí vlády.

Pokud se informace Die Welt potvrdí, získá Česko pro eurokomisaře oblast, kterou si přálo. Síkela v minulosti opakovaně hovořil o tom, že klíčovou otázkou pro budoucnost země jsou inovace, mimo jiné v oborech spojených s rozvojem obnovitelných zdrojů energie a jiných nízkouhlíkových zdrojů. Síkela rovněž podporuje investice do rozvoje jaderné energetiky.

„Předseda vlády nebude komentovat probíhající výběr komisaře. Ne všechny informace, které se v mediálním prostoru objevují, jsou přesné. S Ursulou von der Leyenovou nicméně od počátku jedná o ekonomickém portfoliu,“ sdělila mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Informaci německého deníku nechtěl komentovat ani předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Viktor Daněk ve vysílání ČT připomněl, že se stále jedná o nepotvrzené informace. „A pokud by i byly přesné, tak se mohou změnit, ještě na to prostor je. Už i v minulosti jsme se setkali s podobnou situací, setkala se s tím i Věra Jourová před deseti lety, kdy se na poslední chvíli nabídnuté portfolio proměnilo,“ upozornil.

Daněk ale zároveň zmínil, že pokud by se informace deníku potvrdila, byla by to „excelentní zpráva“ pro Českou republiku. „Navíc je to oblast, ze které by Síkela mohl promlouvat do té zelené klimatické agendy, což je něco, co v české společnosti velmi rezonuje. Je to i portfolio, ze kterého je možné čerpat vliv pro promlouvání i do dalších, ne přímo souvisejících agend,“ zmínil expert.

Za velký úspěch pro Česko by energetické portfolio pro Síkelu považoval předseda sněmovního výboru Pirátů Jakub Michálek. „Pan ministr se může zasadit o zlepšení evropského energetického trhu, abychom zvládali ekonomické šoky a dokázali cíleně podporovat domácnosti. Je to výsledek naší evropské a zahraniční politiky a předsednictví EU, kdy jsme přestali jen kritizovat, ale aktivně se podílíme na směřování Evropy,“ řekl.

Kromě představitele EU pro zahraniční politiku bude mít von der Leyenová vedle sebe další čtyři výkonné místopředsedy. Dosavadní úroveň místopředsedů, kterými jsou aktuálně čtyři eurokomisaři, bude zrušena, píše Die Welt.

Předsedkyni EK budou přímo podřízeni dva eurokomisaři s důležitou agendou – ten pro odbourání byrokracie a meziinstitucionální otázky a komisař pro rozpočtové záležitosti. Von der Leyenová chce totiž v nadcházejících letech učinit z deregulace jedno ze svých důležitých témat. Ve vyjednávání o novém sedmiletém rozpočtu EU zase půjde o rovnováhu, neboť Brusel tváří v tvář novým výzvám požaduje stále více peněz, zatímco členské státy nechtějí utrácet více, dodává Die Welt.

Zástupce Bratrů Itálie bude komisařem pro hospodářství

Podle Die Welt by von der Leyenová sestavu nové Komise mohla oznámit už tento týden. Místopředsedou EK a zároveň komisařem pro hospodářství a obnovu po pandemii nemoci covid-19 by se měl stát Ital Raffaele Fitto ze strany Bratři Itálie nynější premiérky Giorgie Meloniové.

Podle Daňka je to překvapivá zpráva. „Bratři Itálie patří do frakce konzervativců a reformistů, kteří nepodpořili Ursulu von der Leyenovou, a konkrétně Bratři Itálie nehlasovali pro její nominaci. Takže to možná vnímám jako nabídnutou ‚dýmku míru‘, podání ruky Meloniové, protože ty vztahy tam byly zjevně narušené,“ konstatoval s tím, že von der Leyenová bude italskou premiérku, která má v Evropě velký vliv, potřebovat.

Jasné už delší dobu je, že novou šéfkou unijní diplomacie se stane bývalá estonská premiérka Kaja Kallasová, která už získala potřebnou podporu prezidentů a premiérů zemí EU.

Někdejší lotyšský premiér Valdis Dombrovskis se podle Die Welt ujme jako místopředseda Komise témat rozšíření Unie a obnovy Ukrajiny, která se už přes deset let brání ozbrojené ruské agresi. Teresa Riberaová, která je dosud španělskou ministryní životního prostředí, bude mít jako místopředsedkyně Komise na starosti sociální, digitální a ekologickou transformaci, Francouz Thierry Breton má vést oblast průmyslu a strategické autonomie a eurokomisařem pro obchod bude zřejmě Nizozemec Wopke Hoekstra.

Zkušeného slovenského diplomata a dlouholetého člena EK Maroše Šefčoviče si von der Leyenová vybrala jako komisaře pro odbourání byrokracie a meziinstitucionální otázky. Poláka Piotra Serafina, někdejšího šéfa kabinetu bývalého předsedy Evropské rady Donalda Tuska, pověří podle německého listu rozpočtovými záležitostmi.

EP může některé kandidáty odmítnout

Jasné také podle Die Welt je, že von der Leyenová povede Komisi, ve které budou dominovat muži. Ne všechny státy totiž vyslyšely její přání, aby navrhly mužského i ženského kandidáta. Do Komise, kterou von der Leyenová vytvořila v prvním funkčním období, si vybrala dvanáct žen a patnáct mužů.

Budoucí komisaři budou muset ještě absolvovat slyšení před relevantními výbory Evropského parlamentu, které obvykle některé z kandidátů odmítnou. O týmu pak musí plénum EP hlasovat jako o celku.