Síkela bude v Bruselu zvučné jméno, míní velvyslankyně Česka při EU

Události, komentáře: Edita Hrdá o nominaci na eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Nominace ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) na post eurokomisaře byla dle velvyslankyně Česka při EU Edity Hrdé „velmi logická“. Pokud chce vláda silné ekonomické portfolio, musí podle ní nominovat třeba bývalého premiéra či ministra financí nebo průmyslu, vše ostatní by „bylo málo“, prohlásila v Událostech, komentářích. Síkela podle ní bude v Bruselu vzhledem k jeho zkušenostem zvučné jméno.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednotlivých zemích žádala jména dvou kandidátů, muže a ženy, aby si mohla vybrat a aby měla v Komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví. „Ursula von der Leyenová minulou Komisi skládala tak, že tam byla rovnováha mezi počtem mužů a počtem žen. Dosáhnout toho chtěla i v tomto období,“ konstatovala Hrdá.

Situace je ale po posledních volbách podle ní trochu jiná a vlády zpravidla volání po dvou nominantech nevyslyšely. „Nemyslím si, ale že je to nějaká revolta členských států. (...) Jsou to prostě členské státy, které určují, jaké jména do Bruselu pošlou,“ poznamenala. „Bude to složité i při slyšení v Evropském parlamentu, který také požaduje balanc,“ míní. Podle ní se tak některým kandidátům na post eurokomisaře může stát, že jejich slyšení bude „problematičtější“.

Nominace Síkely na post eurokomisaře byla dle Hrdé „velmi logická“. „Když vláda rozhodne o tom, že by měla usilovat o ekonomické portfolio, tak do Bruselu může poslat buď bývalého premiéra, ministra financí, ministra hospodářství, možná guvernéra centrální banky… Všechno ostatní je málo,“ prohlásila.

Nová portfolia

Na dotaz, zda bude Jozef Síkela v Bruselu zvučné jméno, odpověděla, že ano. „Když se podíváte na současné nominace, on patří k těm s velkou zkušeností. Nesmíme také zapomínat, že jsme prošli předsednictvím, pan Síkela předsedal několika Radám,“ sdělila s tím, že Síkela rovněž absolvoval v Evropském parlamentu slyšení podobné tomu, jaké bude muset absolvovat nyní.

Komise i způsob jejího řízení bude nyní jiný, myslí si Hrdá. „Mluví se třeba o nových portfoliích, například o komisaři pro zbrojní průmysl či komisaři, který by měl na starosti oceány a rybolov,“ vyjmenovala.

Evropská unie se bude nadále ubírat směrem, který jí budou určovat zejména členské státy, ale také okolnosti, podotkla Hrdá. „Existují také nějaké priority, von der Leyenová je představila na svém slyšení. Ty víceméně odpovídají tomu, co by si přála i Česká republika,“ uvedla velvyslankyně s tím, že jde například o větší bezpečnost či vyšší konkurenceschopnost.