Vláda potvrdila nominaci Síkely na post eurokomisaře

Události: Nominace na českého eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Vláda navrhne Jozefa Síkelu (STAN) na českého eurokomisaře. Jeho nominaci ve středu projednal nejprve sněmovní výbor pro evropské záležitosti, který ve schváleném usnesení jeho kandidaturu podpořil. Následně ji potvrdil kabinet. Premiér Petr Fiala (ODS) formálně přednese návrh předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Síkela po jednání vlády uvedl, že za důležitou pro budoucnost Evropy považuje spolupráci mezi členskými státy EU.

Von der Leyenová koncem července požádala vlády unijních zemí o předložení jmen dvou kandidátů, ženy a muže, na eurokomisaře do 30. srpna. Kabinet ale už předtím rozhodl, že navrhne jen jednoho. O nominaci dvou kandidátů usilovalo vládní hnutí STAN, kabinetu kromě Síkely navrhlo europoslankyni Danuši Nerudovou (STAN). Premiér Fiala v Bruselu s von der Leyenovou jednal v pondělí.

Právě na požadavek předsedkyně EK na nominaci ženy i muže upozorňovala na výboru senátorka Adéla Šípová (Piráti). Síkela je podle ní kompetentní kandidát. Tím, že vláda nenavrhla dva kandidáty, si ale podle Šípové Česko snížilo vyjednávací pozice. Podle Fialy toto tvrzení neodpovídá realitě. „Jsem přesvědčen, že nominace ČR bude akceptována,“ poznamenal.

Síkela umí jazyky a získal renomé, řekl Fiala

Fiala ve výboru připomněl, že Síkela získal jednomyslnou podporu vlády. Má podle něj všechny předpoklady, aby uspěl ve schvalovacích procesech a aby Česko získalo portfolio, které považuje za důležité. „Děláme všechny kroky, abychom tentokrát s ekonomickým portfoliem uspěli,“ prohlásil. Podotkl ale, že o ekonomické portfolio mají zájem všechny státy Evropské unie. Výsledek snahy by měl být podle něj vidět v polovině září.

Síkelu nyní čeká pohovor s předsedkyní Komise. „Pravděpodobně ode mě bude chtít slyšet, jaké jsou moje představy, co mohu nabídnout. A samozřejmě mi asi sdělí, jak by měla vypadat struktura nové Komise,“ očekává. Termín schůzky ještě nemá. Plánuje se sejít také se stávající českou eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Síkela má podle Fialy exekutivní zkušenosti, ale také zkušenosti z podnikatelského prostředí, což premiér považuje za výhodu. Má dle předsedy vlády rovněž nadstandardní jazykové kompetence a řadu let působil v zahraničí. Během českého předsednictví řídil rady zabývající se energetikou, přičemž získal renomé, na kterém se dá stavět, doplnil Fiala.

Klíčové je do budoucna zajistit prosperitu nejen pro firmy, ale i pro domácnosti, řekl poslancům Síkela. „Musíme se trošku více věnovat ochraně evropských firem před nekalou konkurencí,“ dodal. Každý stát Evropské unie také podle něj musí mít právo rozhodnout o tom, jak bude postaven jeho dekarbonizovaný energetický mix, například státy, které nemají třeba z geografických důvodů takovou možnost využití obnovitelných zdrojů, musí mít možnost využívat zdroje jiné, jako je jaderná energetika.

Na výboru také přiblížil svou představu budoucích aktivit v Evropské komisi. Vedle podpory podniků a rozvoje levných nízkoemisních energetických zdrojů hovořil také o energetické bezpečnosti, modernizaci energetické infrastruktury a lepším propojení členských států pro využívání dostupné elektřiny napříč Evropou či o rozvoji výzkumu a výroby strategických technologií.

Slušná volba, shodují se Vrecionová a Knotek

„Z těch kandidátů, kteří byli navrženi, si myslím, že to byla dobrá volba,“ komentovala výběr Síkely v pořadu Události, komentáře europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Také potvrdila, že premiér Fiala s von der Leyenovou v pondělí mluvil právě i o portfoliu pro českého kandidáta na eurokomisaře.

Pozitivně se k výběru Síkely staví i europoslanec Ondřej Knotek z opozičního ANO, který byl také hostem pořadu. „Pan Síkela má (z kandidátů) největší šanci získat něco, co by se dalo označit jako perspektivní nebo zajímavé portfolio,“ řekl. Pomáhá mu prý i to, že je ministr, což mu dodává autoritu.

Události, komentáře: Jozef Síkela kandidátem na eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Co se týče žádosti von der Leyenové, aby státy EU navrhly dva kandidáty, Vrecionová zdůraznila, že to bylo pouze přání, ne závazný pokyn. Vláda nemá pro tuto chvíli na místo Síkely ani žádného náhradníka, oznámila europoslankyně. „Podle mě to ani není potřeba. Pokud jedeme vyjednávat do Bruselu, tak jedeme s tím jedním kandidátem,“ prohlásila.

Knotek v zásadě souhlasí s tím, že navrhnutí jen jednoho kandidáta Česko nijak v Komisi neoslabí. „(Von der Leyenové) jde primárně o to, aby měla dva kandidáty z každé země a mohla si vybrat toho, kdo jí bude víc zavázán, bude loajálnější,“ myslí si. Síkela se již přitom podle něj v Evropské unii osvědčil.

Oba členové Evropského parlamentu vyjádřili jisté obavy ze Síkelových slov, že se v dohledné době nedá počítat s tím, že by EU zmírnila své cíle snižování emisí, známé jako Green Deal. Podle něj si to nepřeje většina zemí EU. Vrecionová si myslí, že si tím protiřečí, protože zároveň chce dle vlastních slov ekonomicky silnou Evropu. Knotek však věří, že je Síkela ve svých prohlášeních nyní smířlivější proto, aby zvýšil své šance na získání dobrého portfolia v Komisi.

Kdo bude nový ministr průmyslu?

Po jednání kabinetu Síkela zdůraznil, že klíčovou pro budoucnost EU je úspěšná práce budoucí Komise. „Pro její konkurenceschopnost, prosperitu, pro to, aby Evropa byla ekonomicky silná, udržitelná a bezpečná pro všechny její občany. Klíčem k tomu z mého pohledu může být pouze spolupráce mezi členskými státy, která může vést ke zvládnutí všech výzev,“ řekl.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Jednání o Síkelově nástupci na pozici ministra průmyslu se vedou zatím v rámci hnutí STAN. Diskuse o termínu ukončení mandátu je ale předčasná, poznamenal Síkela. „Plně se věnuji svojí práci ministra průmyslu a obchodu. Je celá řada věcí, které ještě dotáhnu,“ uvedl. Jako o možném nástupci Síkely ve vládě se nejčastěji hovořilo o poslanci Lukáši Vlčkovi (STAN).

Svého kandidáta či kandidátku do Komise dosud nominovalo osmnáct zemí z unijní sedmadvacítky. Nominováno je nyní pět žen, spolu se šéfkou von der Leyenovou šest, a dvanáct mužů.