Jozef Síkela je kandidátem na eurokomisaře za Česko

Vládním kandidátem na příštího českého eurokomisaře je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Kabinet ho vybral jednomyslně, řekl novinářům po jednání premiér Petr Fiala (ODS). Síkela podle Fialy dlouhodobě prokazuje své kompetence a při českém předsednictví ukázal, že dokáže řešit problémy na evropské úrovni. Je to relevantní kandidát s prokázanou praxí ze soukromé sféry i politiky, doplnil premiér.

Hnutí STAN navrhovalo vládě kromě Síkely také nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou (STAN), Piráti navrhli bývalého europoslance Marcela Kolaju (Piráti). „Snažíme se dosáhnout portfolia, které bude silné, kde bude mít komisař za Českou republiku skutečné pravomoci. Jsme přesvědčeni, že Jozef Síkela je tím pravým kandidátem, který může takové portfolio získat a spravovat,“ řekl Fiala.

Premiér nyní předloží nominaci sněmovnímu evropskému výboru. Poté ji definitivně schválí vláda, uvedl. Po příslušných procedurách na evropské úrovni, které zahrnují slyšení před výbory, by mohl Evropský parlament hlasovat o celé Komisi v druhé polovině října, aby její mandát začal 1. listopadu, doplnil Fiala.

Síkela poděkoval kabinetu za důvěru, nominaci považuje za čest. „V posledních letech jsme si v Evropě vybudovali pozici důvěryhodného, konstruktivního partnera, kterou je nyní čas přetavit v zisk odpovídajícího portfolia v budoucím složení Evropské komise ve prospěch ČR,“ napsal na síti X.

„Je zřejmé, že Evropská komise bude mít v příštích letech naprosto zásadních vliv na vývoj celého kontinentu, a já jsem velmi rád, že se nám za dva a půl roku vlády povedlo vytvořit pozici, že jsme spolehlivým partnerem,“ uvedl později na tiskové konferenci s tím, že Česko může svým působením vliv v Evropě ještě více posílit. Připomněl, že jeho působení na ministerstvu bylo intenzivní, zejména kvůli ruské agresi a s ní spojeným odklonem od ruských surovin. Zmínil také orientaci na LNG plyn, restart české energetiky, obnovitelné zdroje či nedávný tendr na dostavbu Dukovan. „To jsou věci, které v zahraničí budily velkou pozornost a byly velmi ceněny,“ uvedl Síkela.

Fiala odmítl, že by od šéfky Komise Ursuly von der Leyenové měl požadavek, aby země nominovala muže i ženu. Nepochybně bude tendence, aby byli muži a ženy v EK zastoupeni rovnoměrně, což je přirozené a správné, dodal. „Teď jsme se dohodli, že z hlediska kandidátů, jejich kompetencí, zkušeností a šancí na získání portfolia je nejlepší strategie, když budeme mít jednoho kandidáta,“ uvedl.

Nepovažoval by nyní za taktické sdělovat konkrétně, o které portfolio má Česko zájem. „Chceme takové, ve kterém se skutečně rozhoduje,“ nastínil. Připomněl, že v nové Komisi budou oproti nynější portfolia přeskupená, proto je nutné ještě počkat. „Míříme k ekonomickému portfoliu, které by myslím Česku slušelo,“ dodal.

Jozef Síkela se narodil 17. června 1967 v Praze. Od 17. prosince 2021 zastává funkci ministra průmyslu a obchodu. Je ženatý, má dceru.

Profesní život

Přes třicet let působil v bankovnictví ve střední a východní Evropě a podílel se na budování korporátního bankovnictví v postkomunistickém Československu. Od roku 1995 pracoval ve vídeňské Creditanstalt. Po fúzi s Bank Austria se stal ředitelem jejího korporátního bankovnictví v Česku.

Od roku 2001 pak působil v několika společnostech rakouské Erste Group. Do roku 2006 byl ředitelem korporátního programu v České spořitelně, následně byl zástupcem generálního ředitele ukrajinské větve Erste Bank, přičemž v roce 2009 se stal jejím výkonným ředitelem.

V letech 2010 až 2015 působil jako generální ředitel Slovenské spořitelny a později se stal členem představenstva celé Erste Group, kde měl na starosti korporátní bankovnictví a trhy. Představenstvo Erste Group opustil v roce 2019 a poté do konce roku 2020 pro skupinu pracoval jako externí poradce.

V roce 2021 začal působit jako partner technologického fondu Prime Fund, kde odpovídal za hlavní strategii fondu, vyhodnocování rizik spojených s investičními projekty a komunikaci s bankovními institucemi a významnými investory. Po vstupu do vlády své podíly ve společnosti Prime Fund v prosinci 2021 prodal.

Další informace

V roce 1989 spoluorganizoval studentské stávky, poté byl členem zahraniční komise Stavovské unie studentů v Praze.

V roce 2013 obdržel cenu slovenského bankéře roku a zároveň se umístil mezi nejlepšími pěti slovenskými manažery.

V rozhovoru pro slovenský časopis Týždeň v roce 2013 vysvětlil původ slovenské podoby svého křestního jména: „Můj otec byl Slovák, původem ze Starého Tekova u Levic. Matka je slovenská Maďarka z Loku na druhé straně Hronu. Otec sloužil v armádě, a tak jsem se narodil i vyrostl v Česku. Když se rozdělila republika, musel jsem si v Česku požádat o občanství, protože jsem pro české úřady byl Slovák. Dnes jsem hrdý český občan, i když v mých žilách mnoho české krve nekoluje.“

Kandidátem hnutí STAN na ministra průmyslu a obchodu se nestraník Síkela stal v listopadu 2021 poté, co se místopředseda Starostů Věslav Michalik vzdal nominace na tuto funkci kvůli spekulacím o svém podnikání. Do funkce jej jmenoval v prosinci 2021 prezident Miloš Zeman.

Jako ministr čelil zejména energetické krizi a po předloňském otevřeném útoku Ruska na Ukrajinu se snažil snížit závislost Česka na dovozu ropy a plynu z Ruska. „Na tamním plynu jsme v tuto chvíli nezávislí, protože jsme vytvořili alternativní cesty, zajistili skladovací kapacity a máme pronajatou kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku... Počítáme, že nejpozději v prvním kvartálu příštího roku budeme moci říct, že jsme se zbavili závislosti i na ruské ropě,“ řekl v nedávném rozhovoru po iDNES.cz. Opozice Síkelu opakovaně kritizovala za liknavé řešení energetické krize.

Již v červnu 2023 uvedl v rozhovoru pro deník Právo, že má zájem usilovat o pozici eurokomisaře. „Díky úspěšnému českému předsednictví EU v roce 2022 zejména v oblasti energetiky jsem si mezi ostatními členskými zeměmi vybudoval poměrně slušnou prestiž a autoritu a neskrývám svůj zájem o pozici eurokomisaře,“ prohlásil.

V poslední době se Síkela angažuje v řešení potíží hutní společnosti Liberty Ostrava, ve čtvrtek se spolu s ministry financí a práce Zbyňkem Stanjurou (ODS) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) sejdou se zástupci společnosti Moravia Steel, která je jedním z možných zájemců o převzetí části Liberty.

Vláda ale bude muset řešit, kdo obsadí ministerský post. Jako o možném nástupci Síkely ve vládě se dosud nejčastěji hovořilo o poslanci Lukáši Vlčkovi (STAN). Fiala ve středu zopakoval, že na změnu je dostatek času. „Reálně Komise může nastoupit nejdříve v listopadu, máme prostor, abychom vyřešili nástupce pana ministra v klidu a po vzájemné dohodě s hnutím STAN,“ řekl Fiala. Na postupu jsou domluvení se šéfem STAN Vítem Rakušanem.

„Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba,“ uvedl Rakušan. Vyjednávací pozice by v případě dvojí nominace byla silnější, míní. Starostové také namítají, že šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová preferuje z každé země nominaci ženy a muže.

Rakušan: Bude dobrý eurokomisař

Rakušan uvedl, že Síkela bude nepochybně velmi dobrým eurokomisařem bez ohledu na portfolio, které bude zastávat. „Svoje schopnosti už prokázal mimo jiné během českého předsednictví. Pokud se eurokomisařem stane, Starostové a nezávislí jsou připraveni navrhnout jeho nástupce na ministerstvo průmyslu tak, aby se práce na tomto resortu ani na den nezastavila,“ uvedl.

Podobně jako Rakušan se vyjádřil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Jako STAN jsme prosazovali, aby Česko poslalo do Bruselu nominaci muže a ženy, jak to chce i předsedkyně von der Leyenová. Věřím, že bychom pak měli lepší vyjednávací pozici. Rozhodnutí vlády je nicméně jasné a respektuji ho,“ dodal.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Svého kandidáta, bývalého europoslance Macela Kolaju, měli také Piráti. Starostové tvrdili, že s nominací mají přijít sami, podle Pirátů náležel návrh pro vládu oběma uskupením společně. „Na vládě ve středu zazněla všechna tři jména včetně Marcela Kolaji,“ uvedl po zasedání šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Kabinet podle něj chtěl kandidáta, který získá mezi ministry co největší podporu, zároveň diskutoval, zda má být jméno jedno, nebo dvě. „Rozhodli jsme se, že nejlepší pro Česko bude jedno jméno, a podporu celé vlády získal právě ministr Síkela jako ten kandidát,“ přiblížil Bartoš. Vláda musí za svým kandidátem stát, Síkelova nominace je silná a jeho šance na získání silného ekonomického portfolia jsou nejvyšší, dodal.

Nerudová přeje Síkelovi úspěch

Nerudová na síti X Síkelovi pogratulovala. „Přeji vám mnoho úspěchů, silné portfolio a těším se na naši spolupráci. Na mém závazku být aktivní a pracovat na prosazování zájmů naší země v Evropě se dneškem nic nemění. Česko musí hrát v Evropě první ligu,“ napsala ve středu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza míní, že Česko má poprvé šanci na eurokomisaře, který může získat zajímavé portfolio. „Ne proto, že o tom všichni mluví, ale proto, že má zkušenosti ze světa, že dobře chápe, čím vším musí projít firmy, které chtějí investovat a růst, že umí jazyky i vést složitá vyjednávání,“ napsal.

Zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum Viktor Daněk v pořadu 90’ ČT24 dodal, že Síkela byl favoritem od počátku, kdy se rozběhly spekulace o možném českém eurokomisaři. „Potom ovšem do té rovnice vstoupila Danuše Nerudová, která vedla kandidátku do voleb a bylo to zjevně jednou z jejích podmínek, ovšem výsledek Starostů nebyl takový, jaký očekávali, a tím se Jozef Síkela znovu vrátil do hry,“ podotkl Daněk a dodal, že nejde o příliš velké překvapení. „Díky českému předsednictví je v Evropě opravdu známou tváří, což mu bude, pokud se stane eurokomisařem, opravdu otevírat dveře.“