Premiér chce silnou pozici pro českého eurokomisaře. Piráti a STAN se přou o nominaci

Události: Fiala chce silnou pozici pro českého eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) chce posilovat vliv Česka ve vedení Evropské unie, chtěl by silnou pozici pro eurokomisaře. Už nyní se o možných jménech vyjednává na různých úrovních. To podstatné ale přijde až po červnových volbách do Evropského parlamentu. Podle dohody mají kandidáta navrhnout Piráti a STAN. Ti se ovšem o nominaci přou.

Koho do Komise nominuje Česko, stále není jisté. Post nového eurokomisaře mají podle dohody pětikoalice obsadit Piráti a Starostové, každý z partnerů chce ale na post jiného kandidáta.

„Možnost nominovat eurokomisaře byla jasně vyslovena i podáním ruky s panem premiérem pro STAN,“ zdůraznil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Starostové zatím oficiálně jméno nominanta nepředstavili. Nejčastěji se uvnitř hnutí skloňuje jméno ekonomky Danuše Nerudové. Naopak Piráti mají o svém kandidátovi jasno. „Za mě ideálně představit dva kandidáty, já bych byl rád, pokud Piráti budou navrhovat, aby to byl Marcel Kolaja,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Koalice Piráti a STAN se má dohodnout na nominaci na eurokomisaře a byl bych rád, aby někdy kolem voleb do Evropského parlamentu v této věci bylo jasno,“ vyjádřil se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Silnější portfolio

Rozhodující slovo bude mít ale vláda jako celek. Více než na konkrétní jméno kandidáta se ale nyní soustředí kabinet na vyjednávání o portfoliu. To chce premiér pro Česko získat silné.

„Stojím určitě o takové portfolio, kdy eurokomisař bude mít pod sebou — a teď prosím v uvozovkách — plnohodnotné ministerstvo, nebude to jen koordinační role, ale bude tam to generální ředitelství,“ představuje si Fiala.

V kuloárech se mluví o ambicích ohledně ekonomických portfolií. Mezi ně patří například vnitřní trh, finance nebo digitální agenda. Problém by podle současné české eurokomisařky Věry Jourové mohl být v absenci eura.

„Čemu říkáme silné ekonomické portfolio? Jestli je to něco, co se týká finančních služeb, bankovnictví, tak tam to handicap být může. Pokud je to něco, kde se přerozdělují velké částky peněz, tak to asi problém není,“ sdělila Jourová.

Konkrétní portfolia v zájmu zvýšení šancí na jejich získání ale kabinet zatím zmiňovat nechce.