STAN hledá náhradu za Síkelu. Vlček by byl skvělým ministrem, míní Rakušan

Události: Nový ministr průmyslu a obchodu může být Vlček (zdroj: ČT24)

Lukáš Vlček by byl skvělým ministrem, řekl České televizi šéf hnutí STAN a vicepremiér Vít Rakušan. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) je vládním kandidátem na příštího českého eurokomisaře a v případě jeho náhrady by Rakušan volil právě prvního místopředsedu Starostů, poslance Vlčka.

Podle Rakušana je Vlček schopným manažerem, který se hospodářským a ekonomickým tématům věnuje dlouhodobě. Širší vedení hnutí STAN chce o novém ministru průmyslu a obchodu rozhodnout po případném odchodu Síkely z vlády.

„Jsem si jistý, že Lukáš Vlček by to zvládnul a jistě by byl skvělým ministrem. Určitě je to jedna ze zvažovaných možností, které máme. Záleží také na něm, ministerský výkon je určitě zásah i do nějakého osobního komfortu, ale on o tom určitě uvažuje,“ uvedl Rakušan pro ČT.

„Tak jako v šachové partii, uvažujeme ve vedení Starostů o několik tahů dopředu a mohu potvrdit, že je zvažováno i moje jméno,“ potvrdil Vlček v textové zprávě pro ČT.

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu by se mohl v srpnu představit premiérovi a představit mu svou vizi na závěrečný rok funkčního období současné vlády. Rakušan očekává, že STAN představí silného kandidáta.

Von der Leyenová žádá dva kandidáty

Česká vláda považuje středeční rozhodnutí nominovat do Evropské komise Síkelu za konečné. Kabinet ho vybral jednomyslně, což potvrdil po jednání premiér Petr Fiala (ODS). O rozhodnutí vláda informovala kabinet šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové ještě v době svého středečního zasedání. „Z hlediska kandidátů, jejich kompetencí, zkušeností a šancí na získání portfolia je nejlepší strategie, když budeme mít jednoho,“ míní Fiala.

Von der Leyenová ovšem ve čtvrtek v dopise požádala o předložení jmen dvou kandidátů na eurokomisaře (muže a ženu) za každou zemi do 30. srpna. Český úřad vlády na síti X potvrdil požadavek ještě na jedno jméno eurokomisaře. Ke čtvrtku se vyjádřilo 11 z 27 zemí, ve všech případech byl nominován jen jeden kandidát.

O nominaci dvou kandidátů s ohledem na dřívější rozhovory se šéfkou Komise usilovali zástupci STAN. Vládě navrhovali kromě Síkely také europoslankyni Danuši Nerudovou. „Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba,“ uvedl ve středu Rakušan. Bylo by to podle něj výhodnější při vyjednávání.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) k tomu v pořadu Události, komentáře dodal, že podle vládních Starostů „není úplně nejšťastnější či není potřeba nevyhovět přání Ursuly von der Leyenové“. To bylo podle Dvořáka zjevné už během středečního jednání vlády.

Doufá také, že další vyjednávání mají v rukou premiér Fiala a národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar. Upozornil však na to, že o podrobnostech těchto jednání nemá dostatek informací. „Nebavíme se o tom často, to je pravda. Ale když jsme o tom několikrát bavili, tak se mi vždycky dostalo ujištění, že je to na dobré cestě,“ doplnil.

Události, komentáře: Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) o nominaci eurokomisaře za Česko (zdroj: ČT24)

Předseda vlády s Dvořákem prý nekonzultoval ani případnou strategii při odpovědi na dopis předsedkyně EK. „My se domníváme, že mít v kapse dvě jména – muže a ženu – je vzhledem k této situaci správné. (…) Vláda se naprostou, jednoznačnou, silnou většinou rozhodla, že chce mít jenom jedno jméno,“ doplnil.

„Vláda je ten hegemon, který má toto rozhodnout. Premiér a šerpa (národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar, pozn. red.) jsou ti, kteří mají vyjednávat, my ostatní můžeme jen pomáhat, případně dojít s nějakým vzkazem tam, kam nás tito dva vyjednavači pošlou,“ pokračoval.

Vládní snahy o silné ekonomické portfolio

Silné ekonomické portfolio, o nějž vláda usiluje, je podle Dvořáka „trošku mýtus“. „Chce to všech 27 účastníků a není 27 takových portfolií,“ poznamenal k záměrům vlády. Domnívá se, že si tak vláda „sama na sebe plete bič“ – například tím, že Česko dosud nepřijalo euro. „Není to překážka nepřekonatelná, ale je to prostě věc, která bude připadat v úvahu,“ řekl k procesu konečného výběru eurokomisaře.

Pokud bude podle něj šéfka EK trvat na „genderové vyváženosti“ budoucí Komise, může podle ministra dříve nebo později začít odmítat mužská jména do nominace. Věří však, že je vláda nyní v jiné situaci a je „něco předdomluveno“.

Podotkl také, že von der Leyenová navíc nemá pro takový požadavek žádnou oporu v evropské směrnici či smlouvě. „Je to prostě její vize, jak by to mělo vypadat, a je jen otázka, do jaké míry bude schopna na tomto pravidlu trvat – nebo jestli v nějaké fázi řekne: Dobře, úplně vybalancované to nebude, ale potřebujeme, aby Komise fungovala,“ uzavřel.

Každý z členských států EU má v Komisi jednoho zástupce. Německo zastupuje von der Leyenová, Estonsko pak bývalá premiérka Kaja Kallasová, která získala podporu prezidentů a premiérů zemí EU pro pozici šéfky unijní diplomacie.

„Stejně jako v minulém mandátu mám v úmyslu představit kolegium komisařů, ve kterém bude rovnocenné zastoupení obou pohlaví,“ stojí v dopisu, který šéfka EK zaslala ve čtvrtek jednotlivým členským státům. „V této souvislosti a v souladu s vašimi vnitrostátními pravidly bych vás ráda požádala, abyste navrhli dva kandidáty, včetně kandidátky – ženy. Tento proces se na vás nevztahuje, pokud navrhnete úřadujícího člena komise,“ dodala.

Již po svém zvolení předsedkyně Evropské komise oznámila, že má v plánu začít se s jednotlivými kandidáty scházet od poloviny srpna.

Slovensko už na eurokomisaře například opětovně nabídlo Maroše Šefčoviče a Lotyšsko pak Valdise Dombrovskise. Francouzský prezident Emmanuel Macron již oznámil, že chce znovu nominovat Thierryho Bretona, který dosud platil za „superkomisaře“ s dohledem na rozsáhlou agendu a tři generální ředitelství.

S novým jménem přišla například finská vláda, která nominovala dlouholetou europoslankyni Hennu Virkkunenovou. Švédsko vysílá do Bruselu současnou ministryni pro evropské záležitosti Jessiku Rosswallovou, Irsko pak bývalého ministra financí Michaela McGratha a Slovinsko někdejšího šéfa slovinského Účetního dvora Tomaže Vesela.

Právě Irsko bylo rovněž jednou z prvních zemí, která se ohradila vůči přání šéfky unijní exekutivy získat od členských států dvě jména. Irští představitelé se několikrát nechali slyšet, že jejich nominace bude jen jedna, protože na to mají jako členský stát právo a žádné zakládající smlouvy EU nevyžadují, aby byli kandidáti na eurokomisaře dva.

Také europoslanec ODS Alexandr Vondra podotkl, že žádná právní povinnost nominovat dvě osoby neexistuje. „Je to jen přání autorky dopisu. A pokud usiluje o genderovou rovnováhu v EK, tak je zcela přirozené respektovat rovnováhu u národních nominací. Deset let zastupovala Českou republiku v EK žena, tak je nyní na místě, aby to byl muž,“ míní. Eurokomisařkou za ČR je od roku 2014 Věra Jourová.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové dopis zpochybňuje, že by byl Fiala v těsném kontaktu se šéfkou EK ohledně silného portfolia pro Českou republiku. „Nic míň, než prostý počet kandidátů za Česko, už vyjednat nejde. Světový lídr z ODS nedokázal ani to,“ napsala na síť X.