Síkela už byl spíš „ministr Bruselu“, míní Havlíček. Výběr je dle Středuly plný otazníků

Události, komentáře: Vláda navrhla na post eurokomisaře Jozefa Síkelu (zdroj: ČT24)

Vládním kandidátem na příštího českého eurokomisaře je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Kabinet ho vybral jednomyslně na středečním zasedání. Síkela podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dlouhodobě prokazuje své kompetence a při českém předsednictví ukázal, že dokáže řešit problémy na evropské úrovni. S tím nesouhlasil místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Od případného eurokomisaře Síkely podle něj nelze očekávat „zásadnější změny“. O nominaci oba politici debatovali v Událostech, komentářích společně s předsedou odborové centrály Josefem Středulou.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jurečky je vhodné, že český kandidát na eurokomisaře Jozef Síkela disponuje zkušenostmi z exekutivy. „Když se podíváme na členy Komise, kteří dokázali mít opravdu silné portfolio, tak to byli lidé, kteří měli zkušenost na úrovni premiérů, vicepremiérů a ministrů,“ je přesvědčen Jurečka. Dodal, že kabinet při výběru kandidáta hodnotil zkušenosti, kompetentnost a potenciální úspešnost pro zisk silného portfolia.

Jurečka sdělil, že on, premiér Petr Fiala (ODS) i další členové vlády byli za poslední měsíce v kontaktu s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou či předsedou Evropské lidové strany Manfredem Weberem a „dělali všechno pro to, aby Česká republika s touto nominací byla úspěšná“.

Na otázku, zda při výběru Síkely hrála roli dostavba Dukovan, odpověděl Jurečka, že nikoliv. „To je čistě národní záležitost. To při rozhodování, jak sestavit Komisi, nehraje žádnou roli,“ zdůraznil šéf lidovců s tím, že Síkelovi pomohlo spíše české předsednictví EU, kde vedl několik ministerských rad. „V tomto Síkela prokázal své schopnosti a kompetence,“ je přesvědčený Jurečka.

Pro místopředsedu Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka (ANO) není výběr Síkely překvapením. Jeho kvality se podle něj ale ukáží až v návaznosti na to, jaké portfolio dostane. „Je pravda, že když tam jde člověk z pozice ministra, má větší šanci, že získá lepší portfolio,“ uznal Havlíček.

Podle něj však byl Síkela spíše „ministr Bruselu“. „On nebyl ministrem průmyslu a už vůbec ne toho českého,“ rýpl si Síkelův předchůdce v čele resortu v Babišově vládě s tím, že pro český průmysl je Síkelův odchod „spíše lepší zpráva“.

Nyní bude podle Havlíčka záležet na tom, jaké portfolio se pro Síkelu podaří vyjednat. „Logicky je to člověk, který je z bankovního prostředí, takže by mu blíže bylo určitě ekonomické prostředí,“ myslí si.

Středula: Výběr plný otazníků

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je výběr Síkely „plný otazníků“. Zajímalo by ho, kam vláda cílí. „To znamená – jaké by to portfolio chtěla? Co bude chtít současný ministr průmyslu prosazovat?“ vyjmenoval Středula. Česku by silné portfolio přál. „Myslím, že si to Česká republika nejenom zaslouží, ale že je to pro budoucnost velmi důležité,“ věří odborář.

Vláda se podle Jurečky dohodla na tom, že nominace na eurokomisaře přijde z koalice PirSTAN. „Dohoda byla taková, že předloží jednoho nominanta. Pro nás bylo drobné překvapení, že ty nominace přišly ze strany STAN dvě,“ popsal jednání Jurečka, podle kterého vláda zvolila jen jednoho kandidáta, protože nechtěla, aby finální rozhodnutí udělal někdo jiný. „Kdybychom dali předsedkyni Komise dvě jména, tak pak to rozhodování nedržíme v rukou my,“ osvětlil situaci vicepremiér.

Českým zájmem v EU je podle Jurečky dokázat reformovat některé věci, ve kterých vláda vidí nedostatky. „A to je téma Green Dealu, energetiky či dopadu na životní prostředí. To jsou příležitosti, kdy bych chtěl, aby zástupce Česka dokázal hájit racionální hlas a zájmy a vůli českých občanů,“ vyjmenoval Jurečka s tím, že o portfoliu se stále jedná.

Podle Havlíčka nelze žádné velké změny v establishmentu EU očekávat. Soudí tak podle znovuzvolení von der Leyenové předsedkyní Evropské komise. „Oni si hrají na změny a ve skutečnosti jim šlo o upevnění moci a o to, aby žádné fatální změny nenastaly. Ve skutečnosti si žádné velké změny nepřejí,“ je přesvědčen. Dodal, že vše není v pořádku, jak podle něj říkala von der Leyenová ve svém projevu. „Ať už pan Síkela dostane jakýkoliv komisariát, tak si vůbec nedělám iluze, že by tam udělal nějakou zásadnější změnu,“ myslí si Havlíček.

Události, komentáře: Portfolio českého eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Portfolio pro Síkelu

„Respektuji rozhodnutí vlády,“ řekla europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) k nominaci Síkely na eurokomisaře a ocenila, že strany vládní koalice dodržely dohodu, že nominaci na tuto pozici předloží hnutí STAN.

Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Richard Brabec (ANO) zdůraznil, že kandidáti do Evropské komise by měli mít zkušenost s řízením ministerstva. Při té příležitosti zmínil vlastní zkušenosti z působení ve vládě, během něhož se rovněž vybírali kandidáti na eurokomisaře.

„Je dobře – a na tom trvám – že je to česká nominace a že vláda posílá jedno jméno,“ řekl europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Posílat více možností, ze kterých si má Evropská komise vybrat, je podle něj „málo sebevědomé“. Zdůraznil, že český komisař má získat silné ekonomické portfolio.

„Kdybych měl cílit na to úplně nejlepší, tak si myslím, že to je komisař pro hospodářskou soutěž,“ vyslovil se Vondra. „I energetika, průmysl nebo konkurenceschopnost by byly dobré,“ dodal.

„Nabízí se portfolia, která významným způsobem zlepší kvalitu života občanů v České republice. Je to například portfolio regionů. Velmi silné ekonomické portfolio bude rozpočet,“ míní Nerudová.