STAN navrhne na eurokomisaře Síkelu a Nerudovou

Události: Nominace Síkely a Nerudové na eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Hnutí STAN navrhne vládě na post nového českého eurokomisaře zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou (STAN) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), řekl předseda strany Vít Rakušan. Lídři vládní koalice opakovaně uvádějí, že by Česko mělo získat silné portfolio, nejlépe ekonomické.

Rakušan novinářům řekl, že už o rozhodnutí informoval premiéra Petra Fialu (ODS), kterému dvojice kvalitních a různorodých kandidátů poskytne dostatečný prostor při vyjednávání. „Za stěžejní považujeme, aby Česká republika získala zajímavé, užitečné, důležité a viditelné portfolio,“ dodal. Starostové podle Rakušana vyhověli přání stávající šéfky Komise Ursuly von der Leyenové, aby kandidáti byli dva, muž a žena.

Starostové také rozhodli, že jejich dva europoslanci budou patřit do Evropské lidové strany (EPP). „Dokážeme tam nejlépe prosazovat zájmy českých občanů, jde o konstituovaný a silný proevropský subjekt,“ prohlásil zvolený europoslanec Jan Farský (STAN). V neprospěch druhé alternativy, Renew Europe, podle Farského rozhodlo, že do něj patří opoziční hnutí ANO, které popírá vše, čím Renew je. „V takové frakci jsme si neuměli představit, že bychom mohli být,“ dodal.

Ekonomka Nerudová loni v lednu kandidovala na funkci prezidentky republiky, ve volbě skončila v prvním kole třetí za později zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Od února 2018 do ledna 2022 byla rektorkou Mendelovy univerzity, v lednu 2018 se stala předsedkyní tehdejší vládní komise pro spravedlivé důchody.

Síkela, který v pondělí oslavil 57. narozeniny, před nástupem do vlády přes třicet let působil v bankovnictví ve střední a východní Evropě. V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny, později se stal členem představenstva Erste Group. Představenstvo opustil v roce 2019, poté do konce roku 2020 pro skupinu pracoval jako externí poradce.

Nástup Nerudové do Komise by kvůli neslučitelnosti funkcí znamenal, že by ji v roli europoslance nahradil právník Andrej Poleščuk, který se díky preferenčním hlasům posunul na kandidátce STAN o pět míst vzhůru na třetí pozici. Úspěch Síkely by pak znamenal nutnost hledat nového ministra. „Co se týká potenciálního nového ministra, pracujeme s nejrůznějšími variantami. Vnitřně diskutováno to máme, ale teď nebudeme vysílat nějaké vlaštovky,“ zmínil Rakušan.

Tisková konference STAN k nominacím na eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Šéf Starostů nechává na Fialovi, kdy bude kabinet o nominaci jednat. Za ideální by považoval, kdyby i vláda schválila dvojici jmen. „Myslím si, že nominantům Starostů by slušely regiony, protože je to hnutí, které vzniklo v regionech,“ řekla Nerudová k otázce možného portfolia, na které by mohla cílit. Zmínila také témata konkurenceschopnosti EU nebo Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Síkela míní, že by Česko díky úspěšnému předsednictví EU mělo mít ambici říct si o některé z nejsilnějších portfolií. Rád by navázal na práci v ministerských radách, kde působil. „To se týká konkurence, vnitřního trhu, průmyslu, energetiky,“ uvedl.

Proces schvalování

Hnutí STAN trvá na tom, že podle neformální dohody vládních stran má s nominací přijít samo, podle Pirátů náleží celé koalici Pirátů se STAN tak, jak kandidovala v posledních sněmovních volbách. Piráti si už loni odhlasovali, že jejich kandidátem na eurokomisaře bude dosavadní europoslanec Marcel Kolaja (Piráti), který ale v letošních volbách neuspěl. Rozhodující slovo bude mít vláda.

„Jozef Síkela odvedl dobrou práci, je respektovaným politikem,“ prohlásil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Má ale pochybnosti, zda je Síkela správnou volbou na nominaci i proto, jaké bude čelit konkurenci ze strany jiných zemí u portfolií, která Síkela a STAN preferují.

Opoziční hnutí ANO podporuje vládu v jednání o silném ekonomickém portfoliu. „Nebudeme v tom radit ani u toho svítit. To je zodpovědnost vlády,“ prohlásila za ANO místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová. Opoziční hnutí SPD pak vnímá post eurokomisaře jako zbytečný.

Blíž úspěchu je Síkela, míní Kovařík

Europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO) v pořadu Události, komentáře prohlásil, že z jeho pohledu nebyly výsledné nominace nic překvapivého. „Z mého pohledu je blíž úspěchu ministr Síkela,“ prohlásil s tím, že se podle něj v Bruselu dokázal zviditelnit. Výtky měl pak například k jeho zvládnutí energetické krize v Česku.

Události, komentáře: Europoslanec Ondřej Kovařík, poslanec Jan Lacina a členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix v debatě o hledání eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Poslankyně Eva Decroix (ODS) nevidí důvod, proč by měla vláda jména kandidátů zcela smést ze stolu. „Pro Českou republiku by byla velká ostuda, kdybychom nepředložili žádného kandidáta,“ vysvětlila. Podle ní bude dále hodně záležet na vybraném portfoliu. U Síkely je zaměření portfolia prý poměrně zjevné, u Nerudové ho tak jasně nevidí. Stejně jako Kovařík vnímá Síkelu coby potenciálně silnější volbu.

„Než se ten člověk stane eurokomisařem, tak ho čeká docela dlouhá, strastiplná cesta, která může trvat třeba i půl roku,“ doplnil v pořadu také místopředseda STAN Jan Lacina.

Jednání na úrovni EU se vedou paralelně, za Česko na ně v pondělí zamířil premiér Fiala. Mluvčí kabinetu Lucie Ješátková řekla, že předmětem schůzky nejsou konkrétní komisaři ani jejich portfolia, ale první diskuse o celkovém obsazení hlavních představitelů EU. Pro formální nominaci je čas do konce srpna, dodala.