Profil europoslankyně Danuše Nerudové

Do letošních eurovoleb kandidovala za hnutí STAN z prvního místa na kandidátce Starostové a osobnosti pro Evropu. Jejími hlavními cíli jsou podpora regionů a vzdělání. Chtěla by se zasadit například o navýšení rozpočtu programu Erasmus+ nebo prohloubit spolupráci mezi členskými státy EU v oblasti obrany. Nerudová usiluje také o post eurokomisařky. Navrhnout ji chce hnutí STAN, rozhodovat ale bude vláda.

Jako ekonomka se Nerudová dlouhodobě věnuje především otázkám vzdělávání, důchodového systému, daní a ekonomické situaci. V roce 2023 kandidovala na prezidentku, skončila třetí a nepostoupila do druhého kola. Do hnutí STAN vstoupila v červnu 2024, těsně před svým zvolením do Evropského parlamentu.

V letech 2018 až 2022 byla historicky první rektorkou Mendelovy univerzity v Brně, kde předtím působila i jako prorektorka a proděkanka. Od roku 2007 do 2023 vedla Ústav účetnictví a daní Provozně ekonomické fakulty MENDELU. Na univerzitě zůstává dál v pozici profesorky.

Rozhovor se zvolenou europoslankyní Danuší Nerudovou (zdroj: ČT24)

V lednu 2018 se stala předsedkyní tehdejší vládní komise pro spravedlivé důchody. V roce 2020 se podílela na založení občanské iniciativy KoroNERV-20, která se snažila zmírnit dopady covidové pandemie na českou ekonomiku.

Rodačka z Brna vystudovala obor hospodářská politika a správa na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, kde získala i doktorát. Profesorkou v oboru finance byla jmenována v roce 2017. Je jí 45 let.