TÉMA

Ministr pro evropské záležitosti

Bek se ujal ministerstva školství, chce zlepšit dostupnost vzdělávání. Dvořák převzal evropské záležitosti

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nové členy vlády. Ministrem se nově stal dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který nahradil Mikuláše Beka (STAN) na postu ministra pro evropské záležitosti. Bek se přesunul na resort školství, který se uvolnil rezignací Vladimíra Balaše (STAN). Po pověření vedením nového resortu odjeli Bek s premiérem Petrem Fialou (ODS) na Malou Stranu, aby se ministr úřadu skutečně ujal.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:19|

Prezident Pavel nemá s Bekem a Dvořákem jako ministry problém, jmenuje je ve čtvrtek

Prezident Petr Pavel nevidí problém se jmenováním Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti (oba STAN). Do funkce je jmenuje ve čtvrtek. Premiér Petr Fiala (ODS) je následně uvede do funkce. Prezident a předseda vlády to oznámili po úterní večerní schůzce na Pražském hradě.
2. 5. 2023|

Dvořák potvrdil, že má zájem stát se novým ministrem pro evropské záležitosti

Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák přijal nabídku nominace na post ministra pro evropské záležitosti. Informoval o tom na Twitteru. Ve funkci by nahradil Mikuláše Beka (STAN), kterého užší vedení hnutí navrhlo na ministra školství po odcházejícím Vladimíru Balašovi (STAN). Ten ohlásil, že ze zdravotních důvodů ve funkci ministra po necelém roce končí. Ministerské nominace bude celostátní výbor Starostů a nezávislých schvalovat v úterý.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 17:50|

Díky předsednictví jsme ukázali, že nejsme na periferii Evropy, míní Bek

Za necelý měsíc přestane být Česko předsedající zemí EU a funkci předá Švédsku. Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) v roli moderátora obstálo a získalo si také respekt. Myslí si, že Evropa se stala solidárnější i modernější, co se týče pohledu na energetiku. Každé předsednictví má podle Beka i poměrně dramatické finále. Kvůli Maďarsku je situace hodně vypjatá, řekl v Interview ČT24.
8. 12. 2022|

Evropské záležitosti se dotýkají každodenního života českých občanů, hájí svůj post budoucí ministr Bek

Českou republiku čeká v druhé polovině příštího roku předsednictví Radě EU. Také proto bude v nové vládě místo ministra pro evropské záležitosti. Kandidátem na tuto pozici je Mikuláš Bek, který byl hostem Interview ČT24. V pořadu vysvětlil, proč je tato role důležitá, jaký je jeho postoj k uskupení V4 či kam by chtěl orientovat zahraniční politiku České republiky.
16. 12. 2021|