Slíbila hodně, říká Niedermayer o von der Leyenové. Dle Bartůšek se zaprodala ďáblu

UK: Nikola Bartušek a Luděk Niedermayer o novém složení Evropské komise (zdroj: ČT24)

Bylo to jako vánoční stromeček, aby tam každý viděl to, co tam vidět chce, ale nyní bude muset Ursula von der Leyenová se svými sliby pracovat. Tak europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) v Událostech, komentářích zhodnotil její čtvrteční projev v Evropském parlamentu, po němž ji plénum opět zvolilo šéfkou Evropské komise. Europoslankyně Nikola Bartůšek (Přísaha) měla z jejího projevu pocit, že byla schopná se zaprodat i ďáblu.

Niedermayer, který hlasoval pro znovuzvolení von der Leyenové, je rád, že konečný počet hlasů pro její znovuzvolení byl větší (401 hlasů), než se čekalo. Podle něho o tom zřejmě rozhodla i nezvykle silná podpora od Zelených. Osobně ocenil, že v projevu šéfka Komise kladla důraz na posilování konkurenceschopnosti Evropské unie. Ocenil také snahu o důraz na zelenou transformaci, provedenou ale tak, aby evropskou ekonomiku posílila.

„Bylo neobvykle těžké získat tu podporu. Ursula uspěla, ale nyní bude muset pracovat s tím, co slíbila,“ upozornil s dovětkem, že v minulých letech ukázala v krizových situacích mimořádnou kompetenci. A dodal: „Věřím, že to zvládne, ale nad řadou věcí mám otazník.“

Události: Ursula von der Leyenová opět šéfkou Evropské komise (zdroj: ČT24)

Bartůšek, která hlasovala proti von der Leyenové, uznala, že její mandát je opravdu silný. Získala však pocit, že by se staronová šéfka Komise byla schopna zaprodat i ďáblu, aby byla opět zvolena. Připomněla širokou podporu od levice přes Zelené až po konzervativce. „Podpora od těch frakcí určitě není zadarmo,“ soudí. Celkově se domnívá, že šlo o plané sliby „a s tím já nemůžu souhlasit“. Navíc byla velmi zklamaná, že v projevu téměř vůbec nebyla zmíněna problematika migrace.

Dodala, že od líbivých slibů ke konkrétním činům je velmi daleko. Uvedla například zmínku von der Leyenové o dostupném bydlení v celé Evropě. Podle europoslankyně však nezaznělo, jak toho dosáhnout. A je skeptická k tomu, že má vzniknout eurokomisař pro otázky bydlení a čeho se mu může podařit dosáhnout.

Orbánova cesta byla úplně špatně, míní Niedermayer

Bartůšek také uvedla, že se zdržela při hlasování o první rezoluci nového Evropského parlamentu, která se týkala trvalé podpory Ukrajiny. Její frakce Patrioti pro Evropu chtěla rozdělení rezoluce na více částí, „míchala se jablka s hruškami“. Když se tak nestalo, s některými částmi souhlasila, s některými ne. Proto se zdržela.

Doplnila, že Patrioti vždy odsuzovali napadení Ukrajiny Ruskem. Rezoluce však odsuzovala i „mírovou misi“ maďarského premiéra Viktora Orbána do Ruska a Číny. Bartůšek se domnívá, že jako předseda vlády na to má právo, když se snaží o diplomatická jednání.

Niedermayer z frakce Evropská lidová strana uvedl, že názor drtivé většiny europoslanců na cestu Orbána byl naprosto jasný – „že je to úplně špatně“. Europarlament podle něj potvrdil, že podporuje Ukrajinu a odmítá protiprávní jednání Ruska.

Bartůšek kritizuje „tanečky“ kolem komisaře

V další části pořadu se mluvilo o výběru českého kandidáta na eurokomisaře či komisařku. „Myslím si, že máme šanci na silné portfolio, ale bude to složité. Konkurence je velká, a to i ze strany protřelých evropských politiků,“ domnívá se europoslanec.

Bartůšek soudí, že bychom měli mít silné portfolio a měli být sebevědomou zemí, která si ho dovede vydobýt. „Není to o jménech, ale o řešeních, která dostaneme nabídnutá,“ řekla. Zároveň kritizovala dosavadní „tanečky“ kolem výběru.

Česko patří mezi země, kde ještě nebyl vybrán kandidát či kandidátka.