Zlín Film Festival zahájila 3D Cesta do Tvojzemí, přiletí i vietnamská Majka z Gurunu

Rozhovor s ředitelkou festivalu Markétou Pášmovou (zdroj: ČT24)

Ohňostrojem, ale především projekcí filmů v české i světové premiéře začíná 26. května Zlín Film Festival. Nejstarší festival pro děti a mládež na světě se po pandemických omezeních koná opět v tradičním, květnovém terminu. Skončí 1. června, tedy na Mezinárodní den dětí.

Festival dopoledne odstartovala světová premiéra Cesty do Tvojzemí, určená malým divákům. Animovaná dobrodružná výprava za záchranou světa fantazie vznikla v česko-slovensko-belgické koprodukci a je celovečerním debutem režiséra Petera Budinského. Uvedením na festivalu zároveň vstupuje do kinodistribuce na Slovensku, české biografy novinku uvedou od poloviny srpna.

Čest večerního zahájení připadla německém hranému snímku Stezka odvahy. „Vypráví příběh kluka, který se za druhé světové války potřebuje dostat z Francie do Španělska, aby tam mohl nasednout na loď a odjet za svou maminkou do Ameriky. Je to film bolestně aktuální, protože řeší téma uprchlíků,“ podotýká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Filmy z padesáti zemí

Dvaašedesátý ročník připravil 276 filmů z téměř padesáti zemí. Diváci tak budou moci nahlédnout do světa dětí a dospívajících i ve vzdálenějších regionech, jako je Bangladéš, Chile, Tunisko, Nový Zéland nebo Indie. Organizátoři připravili také pásmo krátkých filmů v ukrajinštině pro ukrajinské děti.

Markéta Pášmová upozorňuje na snímek z Vietnamu, který má souvislost i s československou kinematografií. „Jmenuje se Majka. Možná si někteří diváci vzpomenou na seriál Spadla z oblakov, který vznikl ve zlínských ateliérech. Je o Majce z Gurunu a o ní nový film natočil ve Vietnamu teď vietnamský režisér. Inspirovalo ho, že když byl malý, tak se tento seriál u nich promítal,“ upřesnila ředitelka.

Zlínská přehlídka je soutěžní, na vítěze čeká Zlatý střevíček. Jistý už ho mají letošní laureáti ocenění za přínos kinematografii pro děti a mládež. Jsou jimi Pavel Zedníček, který navíc prožil dětství ve Zlíně, a Karel Heřmánek.

„Být v chillu“

Tématem festivalu je letos festival samotný. „Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci s důrazem hlavně na mladší populaci a vyzvat lidi, aby zhasnuli monitory, omezili e-komunikaci na sítích a šli do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ vysvětlila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Filmový i doprovodný program tak nabízí řadu možností, jak trávit volný čas: kromě projekcí také divadlem, koncerty nebo workshopy. Zlín Film Festival otevřel také speciální zónu pro „náctileté“, kde mohou podle slov Jarmily Záhorové „být v chillu“ při setkání s youtubery nebo ve virtuální realitě.