Vrah, nebo romantik? Hřebejk točí film o veteránovi z legií

Jan Hřebejk natáčí v Brně film Veterán (zdroj: ČT24)

Režisér Jan Hřebejk natáčí v Brně nový televizní film – krimidrama Veterán. Scenárista Marek Epstein pro něj napsal příběh žoldáka, který se vrací zpátky domů, aby začal běžný život v blízkosti své rodiny. Do hlavní role obsadil Hřebejk slovenského herce Milana Ondríka.

Hlavní hrdina Martin Illés se z cizinecké legie vrací s penězi, plány, ale i s tajemnou minulostí. „Řeší, jestli se dá udělat čára a začít nový život. Nese si s sebou totiž určité tajemství. Do legií odešel proto, že před něčím utíkal,“ naznačuje Milan Ondrík.  

Po návratu se snaží vyrovnat nejen se starými vinami, ale také najít lásku. „Sledujeme osudový střet dvou lidí, kteří se do sebe zamilují i přes naprosto odlišnou minulost i charaktery. Tím pádem to není vztah bez bolesti. A není jasné, jak oba hrdinové nakonec skončí,“ popisuje kreativní producentka Jiřina Budíková hrdinův výbušný vztah k osudové ženě, kterou si zahrála Marie Poulová. 

Podle režiséra Hřebejka si postavy z veteránova okolí nejsou jisté, jestli je bývalý žoldák romantik, anebo vrah. „Na této ambivalentnosti film balancuje, na ní by mělo být postaveno napětí,“ slibuje.

Natáčení filmu Veterán: Vincent Navrátil, Jan Hřebejk, Pavel Kříž
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Inspirací k příběhu byl pro Marka Epsteina román Martin Eden od Jacka Londona a také scenáristův bývalý spolužák z gymnázia. „Vyprávěl mi, že deset nebo patnáct let strávil ve francouzské legii a co tam dělali, co podstoupil. Přišel mi zajímavý, na jednu stranu vyosený, na druhou hrozně správný,“ říká. Námět už zpracoval jako divadelní hru, která měla premiéru v roce 2014 v pražském divadle Rokoko.  

Filmaři jsou zhruba ve třetině natáčení, do Brna se štáb bude vracet i v dubnu. Jihomoravskou metropoli si tvůrci vybrali kvůli kombinaci rušných ulic a tichých zákoutí a také česko-slovenskému obsazení. Vedle zmíněných herců se ve Veteránovi objeví Pavel Kříž, Alena Antalová, Éva Bandor či Matouš Rajmont.